8 av 10 byggföretag har svårt att hitta rätt kompetens – så tar du klivet in i branschen

Av Mikaela Laakso

Byggsektorn erbjuder ett varierande, utmanande och kreativt arbete med goda karriärmöjligheter och framtidsutsikter. Det pågår stora infrastruktursatsningar och byggprojekt för att driva samhället framåt, vilket gör att det finns en ständig efterfrågan på utbildad arbetskraft. Det är en bred bransch med byggprocesser som kräver olika yrkesroller, inom allt ifrån planering och projektering till utförande. Här får du veta hur du kan gå tillväga för att göra karriär inom samhällsbyggnad.
Kvinna med hjälm, hijab och varselkläder på byggarbetsplats

Byggsektorn behöver byggas ut

Det händer mycket inom samhällsbyggnad med stora satsningar både i storstäder och på glesbygd. I takt med att Sveriges befolkning växer ökar behovet av ny- och ombyggnationer. Över hela landet byggs bostäder, skolor, sjukhus, vägar, järnvägar, vindkraftparker och mycket mer. Samtidigt pågår en omställning med ökat fokus på grönt och hållbart byggande. Nya arbetssätt och tekniska verktyg utvecklas för att kunna mäta fastigheters resurseffektivitet, så att de lever upp till ekologiska, ekonomiska och sociala standarder.

"Jag har arbetat inom anläggningsbranschen i 30 år och har aldrig uppfattat ett sådant högtryck som jag gör i dagsläget. Regeringen satsar extremt mycket på infrastruktur samtidigt som många och stora nybyggnationer äger rum. Det stora behovet av yrkeskompetens är en naturligt följd av detta som måste mötas."

– Per Kinell, avdelningschef på NCC Infrastructure

Stabil arbetsmarknad, många jobbmöjligheter

Byggsektorn är en trygg arbetsmarknad. Dagens lågkonjunktur och höga inflationstakt påverkar såklart alla branscher i någon utsträckning. Ökade materialkostnader och minskad köpkraft på bostadsmarknaden gör att vissa byggprojekt stannar av, men oavsett konjunktur och samhällets utveckling kommer behovet av byggnationer alltid finnas.

I dagsläget är behovet av arbetskraft större än vad som kan tillgodoses. Hela 8 av 10 byggföretag har svårt att rekrytera rätt kompetens enligt Svenskt Näringsliv. Bara hos Trafikverket är över 500 byggprojekt igång samtidigt som branschen står inför stora pensionsavgångar. Dessutom jobbar flera svenska byggföretag med internationella miljonprojekt, exempelvis har Skanska fått i uppdrag att bygga ett vetenskapscenter i Virginia och ett datacenter i Phoenix i USA.

"Vi tvingas prioritera när vi inte får tag på rätt kompetens. Exempelvis fick ett planarbete kring en skola skjutas fram när resurser var uppbundna i Ostlänkenprojektet."

– Christian Udin, Ostlänkenansvarig på Nyköpings kommun

Yrkesroller som efterfrågas – så får du rätt kompetens

Med tanke på byggbranschens bredd finns, och behövs, många olika yrkesroller. Byggprocessen innefattar olika delar och behovet sträcker sig hela vägen från planering och projektering till utförande. Med andra ord är valmöjligheterna många för de som vill ge sig in i byggbranschen. För att möta det stora behovet är utbildningar som matchar branschens behov en av de viktigaste byggstenarna.

"För att täcka kommande personalbehov är det viktigt att det finns bra utbildningar på marknaden. Där har Teknikhögskolan en viktig roll."

– Karin Fyhr, broprojektör på Sweco Civil

Teknikhögskolan utbildar morgondagens samhällsbyggare

Teknikhögskolan är en auktoriserad yrkeshögskola som skapar YH-utbildningar i nära samarbete med flera stora aktörer inom byggsektorn. Genom den starka kopplingen till arbetslivet får i snitt 9 av 10 jobb inom ett halvår efter examen. Många gånger har Teknikhögskolan examinerat byggklasser där siffran ligger på 100%. Just nu är ansökan öppen för följande utbildningar inom samhällsbyggnad med start höstterminen 2023:

"Vi har anställt två personer från Teknikhögskolan och är nöjda med dem. Det har fungerat jättebra! Utbildningar som denna är vår bästa rekryteringsväg för att hitta välutbildad kompetens."

– Jan Nilsson, delägare på Mätprecision

Sarah Östlund, studerande till Mätningsingenjör järnväg på Teknikhögskolan

Det bästa med en YH-utbildning är att man verkligen har användning av det man läser ute i yrkeslivet!

– Sarah Östlund, studerande på Teknikhögskolan

Liknande artiklar

27 YH-utbildningar som leder till jobb
7 februari, 2023 Nyhet

27 YH-utbildningar som leder till jobb

YH-utbildningar bygger på arbetsmarknadens behov, därför får 9 av 10 jobb kort efter examen. Här berättar vi mer om YH som utbildningsform....

Emil kombinerar tech och bygg – bidrar till byggbranschens digitalisering
25 oktober, 2022 Intervju

Emil kombinerar tech och bygg – bidrar till byggbranschens digitalisering

Utbildad produktionsledare säljer digitala lösningar till byggbranschen. Möt alumnen...

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör
27 april, 2021 Intervju

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör

När Johan närmade sig 50 år bytte han riktning i sin karriär. Han började studera till...