Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Projektarbete i CAD – Från idé till färdig produkt

Intervju - 11/26/2020

CAD-studerande David, Fredrik och Alice

Om man studerar till CAD-konstruktör inom mekanik hos Teknikhögskolan i Stockholm så läser man en kurs i produktutveckling. Och det är precis det som Alice, Fredrik och David gjort. Tillsammans har de tagit fram en helt unik produkt, en shaker som håller ditt vatten nedkylt. Med hållbarhet i fokus har de designat produkten så att den håller i många år och är lätt att återvinna när det väl är dags. Här berättar dem om hur idén växte fram och hur det är att studera till CAD-konstruktör på Teknikhögskolan.

Hur kom ni på idén med shakern?

– Först och främst tänkte jag på att vi skulle ta oss an en rimlig utmaning. Med tidsbegränsningen var det inte rimligt att sväva iväg i tankarna och rita upp en bil, utan denna shaker som krävde mycket design kändes rolig och lagom att börja arbeta med. Initialt tänkte vi göra en shaker som blandar sig själv, men i marknadsundersökningen vi gjorde så kom det fram att ingen var intresserad av den effekten, utan nedkylning var mer efterfrågat, säger David.

– Det finns ju lite olika shakers, de flesta kanske tänker på en drinkshaker men det är inte det vi har gjort, berättar Alice. Vi har designat den som en vattenflaska med inbyggt batteri som håller din dryck nedkyld. Det finns flera vattenflaskor samt shakers för kosttillskott redan, men denna mer exklusiva nedkylda variant fanns inte på marknaden.

Exklusiv shaker, en produkt som de CAD-studerande utvecklat
Den exklusiva shakern som David, Fredrik och Alice skapade i produktutvecklingskursen.

Hur såg arbetsprocessen ut?

– I början satt vi och diskuterade mycket och bollade idéer fram och tillbaka. Mycket handlar om bakgrundsarbetet innan själva designen börjar, med efterforskningar och undersökningar kring produkten. När det blev dags att designa så satte vi ett gränssnitt kring hur de olika delarna skulle passa i varandra så att vi kunde arbeta på varsin del samtidigt, förklarar dem.

Hur lång tid tog det att skapa produkten i CAD-programmet?

– Själva ”caddandet” tar inte så lång tid. Att planera allt inför att börja rita är det som tar mest tid. Man tänker inte på allt arbete som ligger bakom en produkt innan man börjar, det är många mått och former som ska konkretiseras innan man kan börja, menar hela gruppen på.

Hur har ni tänkt kring hållbarhetsaspekten med er produkt?

– När det kommer till livsmedelshantering så fungerar inte vilket material som helst. Därför bestämde vi oss för plast som material, berättar Fredrik.

– Vi tittade på hampa också då det är ett hållbart alternativ, men den marknaden är svår och osäker så vi skippade det spåret. Sen gjorde vi också en LCA-undersökning och upptäckte att så länge man sköter återvinningen av plast rätt så är det ett bra alternativ. Vi har sett till att all plast i flaskan är av samma sort, vilket underlättar återvinningen samt gjort så att batteriet lätt kan tas ut när flaskan ska återvinnas, säger David.

Vad är det roligaste med CAD?

Konceptutvecklingen är det roligaste! Att ta en idé och fundera på hur den kan se ut för att sedan sätta sig och ”cadda” upp den idén.

David lyfter även själva skapandet som den roligaste delen och att det finns något tillfredsställande med den processen. Fredrik tillägger att utmaningarna är sporrande, att få göra nya svåra saker och se resultaten av dem.

Bör man gilla matematik för att trivas på utbildningen?

– Ja, det kommer att underlätta om du har ett öga för matematik, menar de studerande. När du sitter och ritar så gäller det att kunna se matematiska problem som uppstår samt hur man löser dessa. Sedan så ingår det mekanik i utbildningen, så ett visst intresse för ämnet gör det både enklare och roligare.

Men de vill ändå lyfta att man kan komma till utbildningen med olika intressen och bakgrunder. CAD behövs i alla branscher.

– Bara titta runt i rummet vi sitter i nu. Allt är ”caddat” här inne, utom möjligtvis gardinerna. CAD blir bara bredare och bredare, avslutar Fredrik.