Projektarbete i CAD - från idéstadie till färdig produkt

Om man studerar till CAD-konstruktör på Teknikhögskolan i Stockholm så läser man en kurs i produktutveckling. Det är precis vad Alice, Fredrik och David gjort. Tillsammans har de tagit fram en helt unik produkt, en shaker som håller vatten nedkylt. Med hållbarhet i fokus har de designat produkten så att den håller i många år och är lätt att återvinna när det väl är dags. De berättar hur idén växte fram och hur det är att läsa till CAD-konstruktör inom mekanik.
David, Fredrik och Alice, studerande till CAD-konstruktör inom mekanik sitter bredvid varandra i ett klassrum och ler mot kameran.

Hur kom ni på idén med shakern?

– Först och främst tänkte jag på att vi skulle ta oss an en rimlig utmaning. Med tidsbegränsningen var det inte rimligt att sväva iväg i tankarna och rita upp en bil, utan denna shaker som krävde mycket design kändes rolig och lagom att börja arbeta med. Initialt tänkte vi göra en shaker som blandar sig själv, men i marknadsundersökningen vi gjorde så kom det fram att ingen var intresserad av den effekten, utan nedkylning var mer efterfrågat, säger David.

– Det finns ju lite olika shakers, de flesta kanske tänker på en drinkshaker men det är inte det vi har gjort, berättar Alice. Vi har designat den som en vattenflaska med inbyggt batteri som håller din dryck nedkyld. Det finns flera vattenflaskor och shakers för kosttillskott redan, men denna mer exklusiva nedkylda variant fanns inte på marknaden.

Hur såg arbetsprocessen ut?

– I början satt vi och diskuterade mycket och bollade idéer fram och tillbaka. Mycket handlar om bakgrundsarbetet innan själva designen börjar, med efterforskningar och undersökningar kring produkten. När det blev dags att designa så satte vi ett gränssnitt kring hur de olika delarna skulle passa i varandra så att vi kunde arbeta på varsin del samtidigt, förklarar dem.

Hur lång tid tog det att skapa produkten i CAD-programmet?

– Själva "caddandet" tar inte så lång tid. Att planera allt inför att börja rita är det som tar mest tid. Man tänker inte på allt arbete som ligger bakom en produkt innan man börjar, det är många mått och former som ska konkretiseras innan man kan börja, menar hela gruppen på.

Bildkollage på en shaker som är gjord i CAD-program

Hur har ni tänkt kring hållbarhet med er produkt?

– När det kommer till livsmedelshantering så fungerar inte vilket material som helst. Därför bestämde vi oss för plast som material, berättar Fredrik.

– Vi tittade på hampa också då det är ett hållbart alternativ, men den marknaden är svår och osäker så vi skippade det spåret. Sen gjorde vi också en LCA-undersökning och upptäckte att så länge man sköter återvinningen av plast rätt så är det ett bra alternativ. Vi har sett till att all plast i flaskan är av samma sort, vilket underlättar återvinningen samt gjort så att batteriet lätt kan tas ut när flaskan ska återvinnas, säger David.

Vad är det roligaste med CAD?

Konceptutvecklingen är det roligaste! Att ta en idé och fundera på hur den kan se ut för att sedan sätta sig och "cadda" upp den idén.

David lyfter även själva skapandet som den roligaste delen och att det finns något tillfredsställande med den processen. Fredrik tillägger att utmaningarna är sporrande, att få göra nya svåra saker och se resultaten av dem.

Borde man gilla matematik för att trivas på utbildningen?

– Ja, alltså det kommer underlätta om du har ett öga för matematik. När du sitter och ritar så gäller det att kunna se matematiska problem som uppstår samt hur man löser dessa. Sedan ingår mekanik i utbildningen, så ett visst intresse för ämnet gör det både enklare och roligare, menar de studerande.

Men de vill ändå lyfta att man kan komma till utbildningen med olika intressen och bakgrunder. CAD behövs i alla branscher.

– Titta bara runt i rummet vi sitter. Allt är "caddat" här inne, utom möjligtvis gardinerna. CAD blir bara bredare och bredare, avslutar Fredrik.

Liknande artiklar

Thomas blev konstruktör på två år
19 november, 2019 Intervju

Thomas blev konstruktör på två år

Thomas läste till Piping Engineer i Göteborg. Idag arbetar han som konstruktör på Westerfo...

Saja läser till Piping Engineer
26 oktober, 2017 Intervju

Saja läser till Piping Engineer

Saja har siktet inställt på en framtid som rörkonstruktör. Just nu är hon ute på LIA!...

Melindas framtid finns inom CAD
10 april, 2017 Intervju

Melindas framtid finns inom CAD

Efter flera år inom vården var det dags för en förändring och Melinda började läsa till CAD-konstruk...