Möt systemutvecklarna Marcus och Martin

För knappt ett år sedan tog Marcus Bjering och Martin Isaksson examen som systemutvecklare från Teknikhögskolan i Göteborg. Nu jobbar de båda på Hogia i Stenungsund och stormtrivs.

Vad jobbar ni med nu?

– Vi jobbar som fullstackutvecklare med webbutveckling i team på ungefär 15 personer med olika roller, där majoriteten är systemutvecklare. Det vi sitter med nu är att utveckla ett nytt molnbaserat ekonomisystem med de senaste teknikerna inom webben.

Vilka lärdomar har ni tagit med er ut i arbetslivet?

– Vi fick från första början lära oss att ha tidspress och ta vara på tiden då inlämningsuppgifterna ofta hade en pressad deadline. Man kunde inte sväva iväg och göra massa onödigt utan istället fick man specificera vad som skulle lösas och vad som hanns med. Därför blev man väldigt bra på att planera sina dagar, vilket vi idag har stor nytta av på jobbet! Det var väldigt spännande att börja utbildningen, man visste inte hur mycket man skulle hinna lära sig på två år. Vi gillade tempot och den höga ambitionsnivån. Eftersom utbildningen var så rolig blev man motiverad till att göra mycket självständigt arbete.

Marcus och Martin, studerande på Teknikhögskolan

Varför valde ni Teknikhögskolan?

– Anledningen var egentligen densamma för oss båda, att fokus låg på att man skulle få jobb efter utbildningen och att man nästan omgående fick börja med praktiska övningar och LIA (lärande i arbete). Det lockade oss mer än att lägga ner flera år av studier på en akademisk utbildning där det inte känns som samma garanti för jobb direkt efteråt. Teknikhögskolan är en bra skola med engagerad personal, som också lyssnade när vi studenter hade synpunkter. Dessutom ligger skolan väldigt centralt och man hade många trevliga dagar med sina klasskamrater i stan.

Hur ser behovet av systemutvecklare ut idag?

– Behovet är minst sagt stort! Vi båda fick anställning redan innan vi blev klara med våra studier. Det är många som letar efter juniora utvecklare, dels för att det finns brist på det, men också för att företagen vill kunna forma utvecklaren till en roll på företaget. Teknikhögskolan anordnar nätverksdagar där man kan prata med olika företag och lära sig vad de gör för något och om det finns lediga tjänster. Det var faktiskt på en nätverksdag som Marcus fick sitt jobb. De viktigaste pelarna för att bli framgångsrik är att vara driven och passionerad! Sedan beror det såklart på arbetsplats, men något som vi på Hogia värdesätter mycket är prestigelöshet. Även positivitet och hjälpsamhet är viktigt då det också hjälper dig själv att utvecklas.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Att utvecklas inom yrket för att kunna ta mer och mer ansvar och förhoppningsvis kunna skapa något eget som används av andra. Det finns massor med olika framtidsplaner då vi som systemutvecklare själva sätter gränsen på vad vi kan uppnå. Det enda som krävs är tid och engagemang.

Liknande artiklar

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter
29 januari, 2020 Intervju

Programmerare och systemutvecklare formar morgondagens verksamheter

Stephan är utbildad civilingenjör och .NET...

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet
14 mars, 2019 Intervju

Plugga till Java-utvecklare, ett av de bästa besluten i livet

Lena tog examen år 2017 och kort därefter fick hon ett jobberbjudande från företaget...

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt
5 mars, 2019 Intervju

Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt

Iris tog steget mot en ny karriär inom programmering. Idag har hon eget företag och arbetar...