Möt systemutvecklarna Marcus och Martin

Intervju - 03/30/2017

systemutvecklare

För knappt ett år sedan tog Marcus Bjering och Martin Isaksson examen som systemutvecklare från Teknikhögskolan i Göteborg. Nu jobbar de båda på Hogia i Stenungsund och stormtrivs.

Vad jobbar ni med nu?

Nu jobbar vi med webbutveckling inom systemutvecklaryrket. Vi jobbar som fullstack-utvecklare i team av ungefär 15 personer med olika roller där majoriteten är systemutvecklare. Det vi sitter med nu är att utveckla ett nytt molnbaserat ekonomisystem med de senaste teknikerna inom webben.

Vilka personliga egenskaper behöver man för att lyckas som systemutvecklare?

Att vara driven och passionerad är två av de viktigaste pelarna för att kunna blir framgångsrik. Sedan beror det såklart på arbetsplats, men något som vi på Hogia värdesätter mycket är prestigelöshet. Även positivitet och hjälpsamhet är viktigt då det också hjälper dig själv att utvecklas.

Hur ser behovet av systemutvecklare ut idag?

Behovet är minst sagt stort! Vi båda fick anställning redan innan vi blev klara med våra studier. Det är många som letar efter juniora utvecklare, dels för att det finns brist på det, men också för att företagen vill kunna forma utvecklaren till en roll på företaget. Teknikhögskolan anordnar nätverksdagar på skolan där man kan prata med olika företag och lära sig vad de gör för något och om det finns lediga tjänster. Det var faktiskt på en nätverksdag som Marcus fick sitt jobb.

Har ni någon nytta av utbildningen i ert jobb idag?

Vi fick från första början lära oss att ha tidspress och ta vara på tiden då inlämningsuppgifterna ofta hade en pressad deadline. Man kunde inte sväva iväg och göra massa onödigt utan istället fick man specificera vad som skulle lösas och vad som hanns med. Därför blev man väldigt bra på att planera sina dagar, vilket vi idag har stor nytta av på jobbet!

Vad var mest intressant med utbildningen på Teknikhögskolan?

Det som kändes mest intressant var nog att börja utbildningen, det var spännande då man inte visste hur mycket man skulle hinna lära sig på två år. Vi gillade även tempot och den höga ambitionsnivån och eftersom utbildningen var så rolig blev man motiverad till att göra mycket självständigt arbete.

Varför valde ni Teknikhögskolan?

Anledningen var egentligen densamma för oss båda – att fokus låg på att man skulle få jobb efter utbildningen och att man nästan omgående fick börja med praktiska övningar och LIA (lärande i arbete). Det lockade oss mer än att lägga ner flera år av studier på en akademisk utbildning där det inte känns som samma garanti för jobb direkt efteråt. Teknikhögskolan är en bra skola med engagerad personal, som också lyssnade när vi studenter hade synpunkter. Dessutom ligger skolan väldigt centralt och man hade många trevliga dagar med sina klasskamrater i stan.

Vad har ni för framtidsplaner?

Att utvecklas inom yrket för att kunna ta mer och mer ansvar och förhoppningsvis kunna skapa något eget som används av andra. Det finns massor med olika framtidsplaner då vi som systemutvecklare själva sätter gränsen på vad vi kan uppnå. Det enda som krävs är tid och engagemang.