Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Melindas framtid finns inom CAD

Intervju - 04/10/2017

Melinda_CAD

Efter flera år inom vården beslutade Melinda att det var dags att göra en förändring. Att välja en YH-utbildning var det självklara valet för henne då man snabbt kommer in i branschen. Melinda studerar till CAD-konstruktör inom mekanik på Teknikhögskolan i Stockholm och närmar sig nu slutet av den tvååriga utbildningen. Just nu är hon ute på sin andra LIA-period vilket hon valt att genomföra på Prodelox, en produktutvecklingsbyrå i Linköping.

Vem är Melinda?

– Jag är en 30-årig tjej som bor med min sambo i centrala Norrköping. Gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och läste sedan en universitetsutbildning inom biomedicin. Efter fem år kände jag att det var dags att ändra på min yrkessituation då jag länge känt att det inte var rätt. YH-utbildningen CAD-konstruktör inom mekanik var det självklara valet för mig som i princip ville vara garanterad ett jobb i slutet av utbildningen.

Varför valde du yrket CAD-konstruktör?

– Första gången jag kom i kontakt med CAD var jag 14 år. Det var då min pappa lärde mig CAD-programmet SolidWorks. Intresset för teknik har alltid funnits, men när jag var yngre vågade jag inte välja ett yrke som domineras av män. Jag tänkte att jag var ju tjej och hörde hemma inom vården. Jag hade heller inte rätt bild av vad det innebar att arbeta som konstruktör. Men idag vet jag att variationen är otroligt bred och att det finns många olika typer av produkter man kan jobba med.

Vad gör en CAD-konstruktör?

– Som konstruktör sitter du och jobbar i avancerade CAD-system där du bygger upp dina detaljer i 3D. Man jobbar mycket med nykonstruktion och design. Men även förändrings- och förbättringsarbeten på redan befintliga produkter. Produktutveckling är också något man kan arbeta med, då får man vara med och utveckla produkten från idé till färdiga produkt.

Vad är det bästa med jobbet som CAD-konstruktör?

– Att få arbeta kreativt, använda sin fantasi och att vara en problemlösare samtidigt är jättekul. Det är även roligt att se det man har skapat i verkligheten. I framtiden kanske jag ser det i någon elektronikaffär eller på IKEA. Att det är en stor bredd och variation på typ av produkt man kan arbeta med är också något jag värdesätter högt. Då har man möjlighet att hela tiden utvecklas.

Vad har varit bäst med utbildningen?

– LIA-perioden helt klart! Det är jättekul att se och jobba med verkliga uppgifter och problem. Man kan på ett mycket enklare sätt se sambanden mellan teorin och verkligheten. Det är viktigt att man tidigt kan få en känsla för vad yrket går ut på, och det ger LIA-perioden. Första LIA-perioden gav även mig ett sommarjobb på företaget jag hade varit hos och sedan en timanställning. Det har även varit väldigt bra att ha föreläsare som kommit direkt från branschen. De har därför kunnat ge oss en tydlig bild av hur verkligheten ser ut redan från start.

Vad har du fått göra på dina LIA-perioder?

– På min första LIA var jag på CybAero i Linköping, som tillverkar och utvecklar autonoma helikoptrar, och där jobbade jag mycket med reverse engineering. Det innebär att man ifrån en färdig produkt tar fram detaljerade ritningar och specifikationer på hur produkten fungerar. Jag gjorde även en del nykonstruktioner till exempel fick jag komma på en lösning på hur en detalj skulle fästas inom ett visst område på en annan produkt. På Prodelox, som är min andra LIA-plats, får jag utveckla ett medicintekniskt mätinstrument. Här får jag leda och ansvara för hela produktutvecklingsprocessen och tillsammans med den beställande kunden forma hur produkten ska utvecklas. Jag har fått vara med och skriva kravspecifikationen till produkten och ta fram olika koncept- och designförslag. Mot slutet av min LIA-period ska jag få 3D-printa mina delar och sätta ihop en prototyp.

Vad behövs för att bli en bra CAD-konstruktör?

– Intresse! Har man det så har man även viljan att lära sig nya saker och att utvecklas inom sin yrkesroll. Sedan är det självklart bra om man tycker om teknik, att designa, skapa saker, vara en problemlösare och ha kundkontakt. Att ha ett öga för geometriska former är också en fördel. Likaså är det en fördel att kunna både jobba självständigt och i team.

Hur ser framtiden ut för er CAD-konstruktörer?

– Det finns många olika företag man kan jobba hos. IKEA, Saab, Siemens, Scania, Electrolux är bara några av de företagen som behöver oss konstruktörer. Dessutom håller byggbranschen på att explodera. Vi är högt eftertraktade på arbetsmarknaden! Har märkt det speciellt nu när jag sökt jobb och det tog inte lång tid innan jag hade min anställning klar på Saab Aeronautics i Linköping.

Vad har du för mål som CAD-konstruktör?

– Mitt mål är att bli en smart och duktig konstruktör. Jag tycker det är viktigt att lära sig grunden ordentligt innan jag tar mig vidare. I framtiden ser jag mig som projektledare och kanske till och med som chef. Men en sak i taget, nu vill jag bara få komma ut i yrket och börja konstruera.

Du har varit ensam tjej i din klass. Hur tror du man skulle kunna locka fler tjejer att söka sig till utbildningen?

– Jag tror det är viktigt att visa de många möjligheterna du har som konstruktör och inte bara ha bilar och flygplan på bilderna i utbildningsbeskrivningen. Även om det är en stor del så finns det så mycket mer man kan arbeta med. Berätta mer om att man kan jobba med produktutveckling, att man är en typ av designer, tror jag också skulle bidra till att fler tjejer sökte sig till utbildningen.