Logistikutbildning på distans blev flexibelt för småbarnspappan

Intervju - 04/24/2019

Andreas Rosenqvist Willner är 30 år och kommer från Kalmar. Han har tidigare arbetat inom logistik och trivs både med att kartlägga verksamheten och identifiera förbättringar, vilket gjorde honom intresserad av att ta steget till nästa nivå och utbilda sig till logistiker.

Förra sommaren tog han examen från distansutbildningen Green Logistic Management på Teknikhögskolan och idag jobbar han som varuflödeschef för färska varor på Coop Logistik AB i Stockholm, som är en del av Coop Sverige AB.

Vad fick dig att fastna för Green Logistic Management?

– Utbildningen verkade ha relevant innehåll och vara flexibel, då den är på distans. Även bra fördelning av praktiktillfällen, så att man kan maxa användningen av dem. Den första perioden kan man använda för att lära sig nya saker och den andra för att få in en fot på ett företag för framtida jobb.

Hur var det att studera på Teknikhögskolan?

– Lärorikt! Och lätt att kombinera med jobb och/eller småbarn, just med tanke på flexibiliteten i utbildningen, som var en bra och snabb väg ut till det jag ville göra, alltså att jobba som logistiker. Det bästa med utbildningen var kurserna ”Projektledning” och ”Industriell ekonomi” tillsammans med LIA (lärande i arbete).

Vad är det bästa med jobbet som logistiker?

– Chansen att påverka sin och företagets vardag till det bättre. Jobbet har som avsikt att förbättra flöden och processer, och det är extra kul att få se resultat av arbetet man gör och inte bara skicka det vidare till någon annan. Mitt yrke är dessutom spännande, varierande och fartfyllt.

Vad är det mest utmanande med ditt arbete?

– Att hitta balansen i tillgång och efterfrågan. Att hela tiden se till att varor finns för konsument, men precis så mycket som efterfrågas för att minimera risk för kassaktion och svinn.

Vem passar yrket logistiker för?

– Alla som gillar att jobba i en föränderlig miljö, tänker hållbart och förstår värdet i att ha kunden i fokus genom alla arbetsuppgifter. Min känsla är även att fler och fler arbetsgivare förstår värdet i att anställa personer som förstår flödesoptimering, så behovet på arbetsmarknaden är troligtvis stort.

Vilka tips har du till den som funderar på att läsa en liknande utbildning?

– Fundera på om du vill gå brett eller smalt i din utbildning. Att studera denna typ av utbildning ger dig spetskompetens inom logistikyrket. Om du känner att yrkesvalet är rätt för dig så kan jag starkt rekommendera en YH-utbildning likt den som Teknikhögskolan erbjuder.

Utbildningens nära koppling till verkligheten gör att innehållet blir mer riktat mot vad som förväntas av oss efter utbildningen och inte bara lärande för lärandets skull.

Publicerad: 2019-04-24