Jämställdhet inom tech – en utopi eller ej?

Av Alexandra Lovén

Idag arbetar cirka 30% kvinnor inom techsektorn. Bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige har dock som mål att branschen ska vara jämnt könsfördelad senast 2030. Det är en lång väg att gå! Men forskning visar på en långsamt positiv uppåtgående trend. Med den här artikeln vill vi synliggöra tre kvinnliga techpionjärer genom tiderna och lyfta fördelar med en jämställd techbransch. Låt dig inspireras!

Ada Lovelace, Hedy Lamarr och Margaret Hamilton

3 kvinnliga techpionjärer genom tiderna

Ada Lovelace

Under lång tid man främst talat om framstående män och deras uppfinningar, men visste du att världens första dataprogrammerare var en kvinna vid namn Ada Lovelace? Lovelace var ursprungligen en brittisk matematiker som på 1800-talet la grunden för hur vi programmerar idag.

Hedy Lamarr

Utan den kvinnliga österrikisk-amerikanska uppfinnaren Hedy Lamarr, som även kallas "modern av Wi-Fi", hade vi inte haft tillgång till trådlöst nätverk idag. 1942 fick Lamarr och hennes kompanjon patent på uppfinningen som bidrog till utvecklingen av modern trådlös kommunikationsteknik.

Margaret Hamilton

Känner du till techingenjören Margaret Hamilton som var med och skapade världshistoria under månlandningen i slutet av 1960-talet? Hamilton arbetade då som systemutvecklare vid NASA, och hennes viktiga kunskaper blev avgörande för att människor idag kan landa på månen.

3 fördelar med en jämställd techbransch

Bredare perspektiv

Att inkludera fler kvinnor i techbranschen är viktigt i många olika avseenden. Fler kvinnor inom branschen leder inte bara till nya tankesätt, kreativ problemlösning och fler framgångsrika idéer. Det innebär även att man kan återspegla ett bredare perspektiv, så att man kan tillgodose behoven hos en större målgrupp. Det blir ett mer effektivt arbete helt enkelt!

Högre lönsamhet

Forskning visar att ökad jämställdhet på arbetsplatsen bidrar till en mer dynamisk och trevlig arbetsmiljö. Det i sin tur ökar välmåendet hos de anställda och resulterar i färre sjukskrivningar, vilket innebär att arbetsgivarnas kostnader sjunker och antalet produktionsdagar ökar – win-win med andra ord!

Ökad attraktivitet

Techbranschen har länge varit en mansdominerad bransch. Dock kan man se en långsam men positivt ökande trend i hur många kvinnor som söker sig till branschen. 2023 var andelen kvinnor inom tech 32%, sex år tidigare var andelen 30%.

Med fler kvinnor inom tech kan vi utmana stereotyper och minska könsklyftor som historiskt sett har funnits i branschen. Det behövs fler kvinnliga förebilder som leder vägen för andra kvinnor som vill göra karriär inom tech!

"Fortsätter ökningen som vi sett de senaste åren, kan branschen nå 40% kvinnor i slutet av 2030-talet, vilket är den kvantitativa definitionen av jämn könsfördelning enligt Jämställdhetsmyndigheten."

– TechSverige

Andel anställda kvinnor och män i techbranschen

Andel kvinnor och män i ledningen i techbranschen

Inspireras av våra kvinnliga teknikstuderande

3 snabba frågor till blivande IT-säkerhetsspecialister
23 februari, 2024 Intervju

3 snabba frågor till blivande IT-säkerhetsspecialister

Möt Anna, Magdalena och Emma som karriärväxlar till IT-branschen. Här berättar de om det bästa med YH...

Teknikhögskolans logotyp
5 december, 2023 Intervju

Gemensamt teknikintresse driver blivande automationsingenjörer

Julia, Victoria och Berfin berättar om vad som driver dem in i branschen och sina mål för framtiden....

Blivande .NET-utvecklare nominerad till Årets tech-tjej 2023
24 februari, 2023 Intervju

Blivande .NET-utvecklare nominerad till Årets tech-tjej 2023

Vår studerande Ingrid är en av årets 10 finalister för utmärkelsen "Årets tech-tjej" som delas ut av Microsoft...