Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

IT-branschens tillväxt skapar stora karriärmöjligheter för datacentertekniker

Intervju - 05/27/2021

Den kraftiga tillväxten av datacenter har skapat ett stort behov av utbildade tekniker. För att möta det ökade kompetensbehovet har företag tillsammans med Teknikhögskolan utformat utbildningen Data Center Technician (DCO).

Coromatic är ett av de företag som varit med och utvecklat utbildningen. Vi har träffat företagets VD och koncernchef Åsa Wikensten för att prata om teknikeryrket i IT-branschen.

Vad sysslar Coromatic med?

– Coromatic levererar verksamhetskritisk infrastruktur till företag och offentlig sektor i hela Norden. Vi designar och bygger, men är också specialiserade inom drift och service av datacenter samt reserv- och avbrottsfri kraft. Datacenter är ett område där vi satsar på att vara ledande inom både innovation och hållbarhet. 

Varför valde Coromatic att engagera sig i Data Center Technician (DCO)?

– Vi ser behovet av kvalificerad arbetskraft i vår bransch varje dag, och ville verkligen vara med och bidra till YH-utbildningen som Teknikhögskolan startade förra året. I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt, blir jobbet som tekniker allt mer avancerat, och därför behövs utbildningar som denna. För att fortsätta vårt engagemang har vi även börjat planera för att ta emot LIA-praktikanter i framtiden.

Vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden har en datacentertekniker?

– Som datacentertekniker ges du möjligheten att jobba med funktioner som verkligen är samhällskritiska för infrastrukturen, där varje arbetsdag bidrar till viktig samhällsnytta. Du är praktiskt ansvarig för underhållsplanen som ska förebygga framtida komplikationer. Du arbetar också med att hantera olika typer av projekt för att utveckla datacenter. En arbetsdag är oftast otroligt varierande, men i grund och botten handlar det om god planering för att kunna hantera det oförutsedda. Med tanke på branschens tillväxt finns också stora möjligheter att växa och utvecklas med ansvar för både projektledning och personal för den som är intresserad av en mer ledande roll.

Det finns verkligen utvecklingspotential och karriärmöjligheter inom datacenter för alla intresserade!

– Vanliga arbetsuppgifter är att ta fram instruktioner och planer för underhåll och riskanalys. Teknikerna kan också hjälpa till med installationer och termografering, vilket innebär värmefotografering med hjälp av en värmekamera. Dessutom utför de reservkraftstester som till exempel kan vara ett sätt att trygga elförsörjningen i händelse av strömavbrott. Många av dessa arbetsuppgifter kräver ett genuint intresse av att arbeta med tekniska frågor och en god samarbetsförmåga, då frågeställningarna inom ett datacenter är komplexa och kräver ett samarbete mellan flera personer.

Berätta mer om IT-branschen! Hur arbetar ni med mångfald?

– Historiskt sett har IT-branschen varit mansdominerad, men vi är väldigt många aktörer som jobbar för en jämnare fördelning och redan nu ser jag en positiv utveckling. Alla branscher mår bäst av att ha en större mångfald. Vi är inte i mål på Coromatic än, men vi har över 50 % kvinnor representerade i den nordiska ledningsgruppen och det är en viktig signal för att attrahera fler kvinnor till företaget och yrket.

Vad är det bästa med att jobba i IT-branschen?

– Med tanke på den stora digitaliseringsboomen så känns det verkligen som vi befinner oss mitt i orkanens öga där vi får vara med och utforma, utveckla och säkerställa att allt som är digitalt fungerar i samhället. Som leverantör till branschen får vi dessutom möjligheten att samarbeta med våra kunder som är några av de mest innovativa och spännande företagen.