Irina läste till automationsingenjör, fick jobb på Siemens

Intervju - 09/09/2021

Irina Holm flyttade till Norrköping från Ukraina när hon var 17 år. Hon lärde sig svenska och gick ett gymnasieförberedande program, vilket gjorde att hon kom in på tekniklinjen efter bara två år i Sverige. Efter studenten fortsatte hon på teknikspåret och valde att studera till Automationsingenjör hos Teknikhögskolan i Linköping.

Idag är hon 25 år och arbetar som styrsystemkonstruktör på Siemens. Vi ringde upp Irina för att höra hur allt gått efter examen!

Har du alltid varit teknikintresserad?

– Mitt teknikintresse växte faktiskt fram när jag läste det gymnasieförberedande programmet. Det är en helt annan skolgång här i Sverige och man lär ut på ett annat sätt, vilket jag blev inspirerad av. Eftersom teknik är så brett och man kan bli i stort sett vad som helst kändes det naturligt att fortsätta läsa något tekniskt efter studenten.

Varför valde du att studera till automationsingenjör?

– Jag blev tipsad av min dåvarande sambo som också hade sökt in till utbildningen. Jag lockades av utbildningens bredd och förankring i arbetslivet. Eftersom kompetensen är eftersökt på arbetsmarknaden så är man nästan helt garanterad jobb efter examen, vilket kändes bra och tryggt för mig.

Jag ville inte bara läsa teori i 3-5 år, utan lära mig det praktiska. Därför kändes en YH-utbildning som det rätta valet.

Hur har det gått sedan examen?

– Direkt efter examen började jag som montör på företaget där jag gjorde min LIA. Där arbetade jag med apparatskåp och provade på en del programmering. Efter ett tag ringde en gammal klasskompis och tipsade om en tjänst på ett företag som gjorde konsultuppdrag för Siemens. Det lät som ett väldigt utvecklande jobb, så jag sökte tjänsten, gick på intervjuer och fick jobbet som konsult i november 2019. Ett år senare övergick jag till Siemens helt och hållet, och där är jag anställd än idag.

Vilka arbetsuppgifter har du som styrsystemkonstruktör?

– Jag är en del av en stor avdelning på Siemens där vi jobbar med styrsystem för gasturbiner. Jag arbetar med nyproduktion där jag konstruerar och designar styrsystem för produktion av exempelvis el, värme samt gas- och oljeindustrin. Jag har datorn som arbetsverktyg där jag jobbar med många olika program som fält för skapande av kod, konfigurationsfiler, dokumentation och underlag för inköp. Som styrsystemkonstruktör är mitt mål att skapa en välfungerande och säker styrning för gasturbiner så att ingen person eller produktion kommer till skada. För att säkerställa detta genomför vi tester ständigt. I mitt arbete jobbar jag utifrån mekaniker- och elingenjörers specifikationer samt kundens önskemål.

– Det är ett flexibelt och självständigt jobb där jag kan arbeta hemifrån, även om jag föredrar att arbeta på kontoret där jag får den dagliga kontakten med kollegorna. Trots att man oftast arbetar själv, så har man mycket kontakt och möten med andra discipliner för att säkerställa så att projekten löper på som de ska. Man bollar och löser också problem tillsammans.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det häftiga med nyproduktion är att jag får vara med om olika steg i tillverkningsprocessen som leder till en bättre förståelse för hur maskinerna fungerar. Även kontakten med verkstäder som monterar turbiner, hjälpsystem och styrskåp är ett mycket lärorikt tillfälle där jag får chans att se hur systemen hänger ihop samt hur utrustningen och styrkomponenterna ser ut i verkligheten. Jag är glad att jag hamnat på ett stort företag med uppstyrda och tydliga processer där det alltid finns någon att fråga. Jag tycker också att det är väldigt spännande med leveranser till kunder och att få en slags verifiering på om lösningen fungerar bra för dem eller inte. Det är kul att få feedback så att man kan dra slutsatser, lösa eventuella problem och göra saker ännu bättre nästa gång.

Det är en fantastisk känsla när man har löst ett problem och förstår hur saker hänger ihop!

Vad finns det för utmaningar?

– Att jobba i en teknisk bransch kan vara ganska komplext, och särskilt i början kan det vara svårt att hänga med i hur alla delar i processen fungerar. För mig krävs mycket tid och upprepning innan jag lär mig avancerade uppgifter i nya situationer, så det kan bitvis vara tufft, men inget slår känslan när bitarna faller på plats!