Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Fyra röster om anläggningsingenjör väg och vatten

Nyhet - 04/24/2017

I augusti 2014 startade Teknikhögskolan i Göteborg för första gången utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten. Att det har gått bra för de studerande på utbildningen är ingen överdrift. När den första klassen tog examen gick 19 av 20 direkt ut i anställning. Eftersom behovet i branschen är fortsatt stort är det till hösten dags att starta upp utbildningens fjärde omgång. Vi frågade några tidigare studerande och två av de ansvariga för utbildningen om vad de tror är utbildningens framgångsfaktorer.

Munir Azaffar, tidigare studerande på utbildningen. Jobbar nu som byggledare på Pontarius AB.

– Det bästa med utbildningen var de två LIA-perioderna, helt klart. Det var guld! Man fick komma ut och testa allt i praktiken och se hur det fungerar på en arbetsplats. Dessutom får man värdefulla kontakter när man sedan ska söka jobb. Jag gjorde min första LIA på Keller Grundläggning där jag fick projektera och göra ritningar i CAD-program. Min andra LIA gjorde jag på Serneke Anläggning, där jag fick följa med en arbetsledare och jobba inom produktion.

Det kommer alltid finnas jobb inom infrastruktur! Det finns brist på markprojektörer, VA-projektörer, konsulter, byggledare för att bara nämna några yrkesroller.  Marknaden skriker efter de här kompetenserna, så om man läser den här utbildningen har man riktigt goda chanser att få jobb. Mitt tips är att satsa hårt på LIA-perioderna för då är det lätt att få anställning. Det var så jag fick anställning på Serneke efter examen.

Mattias Hansson, manager på ÅF. Sitter med i ledningsgruppen som ansvarar för utbildningen.

– Utbildningen fyller en viktig roll i kompetensförsörjningen för företagen i området. De som har gått den här utbildningen kan komma ut och få ett lika bra jobb som någon som har gått fem år på Chalmers. Det kommer finnas väldigt stort behov av kompetensen som den här utbildningen ger under många år framöver.

THS-2015-Karin-presentationsbild

Karin Fyhr, tidigare studerande på utbildningen. Arbetar på Sweco.

– För mig var det bästa min klass. Vi samarbetade väldigt bra och alla var drivna och framåt. Vi lyckades alltid få en bra dialog med våra lärare för att få ut det där lilla extra ur varje kurs. Jag gillade dessutom att man kunde ha en dialog med skolan och sin utbildningsledare om vad man tycker saknas eller är onödigt i utbildningen. Det är bra att man kan forma utbildningen direkt utifrån våra och branschens behov.

Carolina Jungersten, studerandeansvarig för utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten.

– Det är en riktigt bra utbildning för någon som vill ha ett intressant jobb i en het bransch. Vi har kört den här utbildningen i tre år nu, vilket gör att vi har ett bra upparbetat nätverk och bra kontakter med företag i branschen. Just nu samarbetar vi med ÅF, Serneke, Trafikverket, Svevia och Ramböll. Tidigare år har vi haft ett behörighetskrav på minst två års arbetslivserfarenhet för de som söker in till utbildningen, men det har vi slopat till höstens start. Företagen som vi pratat med menar att det finns goda jobbmöjligheter i branschen även om man saknar branscherfarenhet. Går man den här utbildningen, klarar av kurserna och gör bra ifrån sig på LIA så ska det inte vara några problem att få en anställning efter examen.

Är du intresserad av att läsa till Anläggningsingenjör väg och vatten? Här kan du läsa mer om utbildningen.