Fyra röster om YH-utbildningen till Anläggningsingenjör

I augusti 2014 startade Teknikhögskolan i Göteborg för första gången utbildningen Anläggningsingenjör väg och vatten. Vi frågade några tidigare studerande och medarbetare om vad de tror är utbildningens framgångsfaktorer.

1. Praktik och värdefulla kontakter

Munir Azaffar arbetar idag som byggledare på Pontarius AB och ser tillbaka på utbildningen med glädje. Genom praktiken, som kallas för LIA inom yrkeshögskolan, fick han dessutom anställning efter examen.

– LIA-perioderna var guld! Man fick komma ut, testa saker praktiskt och se hur det fungerar på en arbetsplats. Kontakterna man fick var dessutom väldigt värdefulla när man sedan skulle söka jobb. Under min första LIA fick jag projektera och göra ritningar i CAD-program, och på min andra LIA jobbade jag inom produktion med en arbetsledare. Mitt tips är att satsa på sin LIA, säger Munir Azaffar.

2. Utbildning som fyller kompetensbehovet

– Utbildningen fyller en viktig roll i kompetensförsörjningen för företagen i området. De som har gått den här utbildningen kan komma ut och få ett lika bra jobb som någon som har gått fem år på Chalmers. Det kommer finnas väldigt stort behov av kompetensen som den här utbildningen ger under många år framöver, säger Mattias Hansson, Manager på ÅF (AFRY) och medlem i utbildningens ledningsgrupp.

Det kommer alltid finnas jobb inom infrastruktur! Marknaden skriker efter kompetenser så som VA- och markprojektörer, byggledare och konsulter för att nämna några yrkesroller. Så om man läser den här utbildningen har man riktigt goda chanser att få jobb.

– Munir Azaffar, tidigare studerande

3. Klassens driv och dialog med skolan

Karin Fyhr arbetar idag på Sweco, från att ha studerat till Anläggningsingenjör på Teknikhögskolan. Hon lyfter fram vikten av den nära dialogen mellan skolan, de studerande och branschen.

– För mig var det bästa min klass. Alla var drivna och framåt och vi samarbetade väldigt bra. Vi hade en bra dialog med våra lärare för att få ut det där lilla extra ur varje kurs. Jag gillade att man kunde ha en dialog med skolan och sin utbildningsledare om vad man tycker saknas eller är onödigt i utbildningen. Det är bra att man kan forma utbildningen direkt utifrån våra och branschens behov.

4. Nära samarbete med branschen

– Det är en riktigt bra utbildning för någon som vill ha ett intressant jobb i en het bransch. Vi har kört den här utbildningen i tre år nu, vilket gör att vi har ett bra upparbetat nätverk och bra kontakter med företag i branschen. Tidigare har vi haft ett behörighetskrav på två års arbetslivserfarenhet för de sökande, men det har vi slopat till höstens start, då företagen som vi pratat med menar att det finns goda jobbmöjligheter även om man saknar branscherfarenhet. Går man den här utbildningen, klarar av kurserna och gör bra ifrån sig på LIA så ska det inte vara några problem att få en anställning efter examen, säger Carolina Jungersten, utbildningsledare.

Liknande artiklar

Byggutbildning följer projekt med Peab under två år
8 november, 2018 Intervju

Byggutbildning följer projekt med Peab under två år

Teknikhögskolan samarbetar med en rad branschföretag och för vår nya klass inom bygg...

Sejla fick erbjudande om anställning innan examen
21 mars, 2018 Intervju

Sejla fick erbjudande om anställning innan examen

Sejla tog examen från Anläggningsingenjör väg och vatten förra året, men innan...

Saja läser till Piping Engineer
26 oktober, 2017 Intervju

Saja läser till Piping Engineer

Saja har siktet inställt på en framtid som rörkonstruktör. Just nu är hon ute på LIA!...