Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Från vården till elkraftsbranschen

Intervju - 01/09/2017

hanna-barklund-elkraftsingenjor

Hanna Barklund bor i Västerås och hon beskriver sig som en person som alltid har haft ett tekniskt intresse. Med en utbildningsbakgrund inom konstruktion och design och en familj som arbetar i elkraftsbranschen var valet inte svårt. Hon fick nys om utbildningen elkraftsingenjör och skickade in en ansökan till Teknikhögskolan i Västerås. Nu är hon inne på sista halvåret av utbildningen och gör sin LIA på Vattenfall.

Vad fick dig att välja utbildningen Elkraftsingenjör?

– Jag jobbade inom vården och hade tidigare läst konstruktion, design och företagande på gymnasiet. När jag gjorde projektarbetet under utbildningen fick jag till uppgift att konstruera och hitta tekniska lösningar samt räkna på hållbarhet, vilket jag tyckte var jätteroligt. Det gav mig mersmak. Jag har alltid haft ett intresse för praktiska lösningar och min far och man jobbar inom branschen. De var en inspirationskälla för mig och de fick mig att förstå att yrket är väldigt brett.

Vad tycker du bäst om med yrkesrollen?

– Jag kan tänka mig att det är väldigt roligt med projektering men även konstruktion. Men jag tycker det mesta är kul och intressant.hanna-elkraft

– Jag vill lära mig så mycket som möjligt för att få en helhetsbild, från produktion till distribution fram till kund. Jag har på min LIA varit med ute på ledningsunderhåll, allt från kundkontakten till att laga felen på vägen dit. Jag var även på kontrollanläggning där man bland annat får lärdom om olika skydd och deras funktion i systemet. Man gör exempelvis NX-avstämningar, vilket betyder att man ställer om reaktorer utefter hur nätet ser ut. Det hela är som ett jättestort pussel och det tycker jag om att lära mig mer om.

Vad ser du fram emot att göra?

– Jag kämpar med att få en klar bild över hur allting hänger ihop just nu, med alla komponenter och funktioner i elkraftsystemet. Men jag har inte riktigt hittat ett specifikt område ännu, förutom att elöverföringssystemet är väldigt intressant. Men en sak är säker –  jag vill bli duktig inom branschen. Jag tycker om optimering och problemlösning. Vad jag har förstått hittills så stöter man ofta på utmaningar under arbetsprocessen. Jag vill vara en del i att göra det smidigare, lösa utmaningarna man stöter på i arbetet, effektivisera stegen och komma på nya tekniska lösningar.

Vad gör du på din LIA?

– Jag gör min LIA på Vattenfall Services Nordic AB, det är min andra LIA-period och jag gjorde även min första LIA hos dem. Om två veckor ska jag åka till driftcentralen på SvK. Där ska jag få lära mig hur det fungerar med driftövervakning, och hur man optimerar för höga spänningar på stamnätet, spänningsreglering. Det kommer att bli riktigt intressant.

Hur ser marknaden ut?

– Min känsla är att det finns väldigt mycket jobb, det verkar behövas folk hela tiden. Vart man än träffar folk på praktiken så säger de att det saknas folk i branschen.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag börjar få en bild av vart jag vill söka mig, men vill vänta lite tills jag har gjort praktik på driftcentralen innan jag bestämmer vad jag vill göra efter utbildningen. Jag är väldigt glad att jag sökte till den här skolan för här får jag verkligen koppla ihop teori och praktik. Det är verkligen givande att praktiskt genomföra det man studerat i skolan.

– Jag har haft inställningen att jag vill till projektering och effektivisering, det var drömmen från början. Men i och med att det är en så bred bransch så har jag inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra. Det märker man när man börjar studera elkraft och kommer ut i praktiken att det finns väldigt mycket att fördjupa sig inom.