Lyckat karriärbyte: Från vården till elkraftsbranschen

Hanna Barklund beskriver sig som en person som alltid haft ett tekniskt intresse. Med en utbildningsbakgrund inom konstruktion och design och en familj som arbetar i elkraftsbranschen var valet inte svårt. Hon fick nys om YH-utbildningen Elkraftsingenjör och skickade in en ansökan till Teknikhögskolan i Västerås. Nu är hon inne på sista halvåret av utbildningen och gör sin LIA på Vattenfall.

Vad fick dig att välja utbildningen Elkraftsingenjör?

– På gymnasiet läste jag konstruktion, design och företagande och under mitt projektarbete fick jag konstruera, hitta tekniska lösningar och räkna på hållbarhet, vilket jag tyckte var jätteroligt. Det gav mig mersmak. Jag har alltid haft ett intresse för praktiska lösningar och både min far och man jobbar inom branschen. De var en inspirationskälla för mig och fick mig att förstå att yrket är väldigt brett, så jag bytte från vården till elkraften.

Hanna Barklund, studerande på Teknikhögskolan, iklädd varselställ står i en stor utgrävd grop på en byggarbetsplats och tittar upp mot kameran med ett leende.

Jag är väldigt glad att jag sökte till Teknikhögskolan för här får jag koppla ihop teori och praktik. Det är verkligen givande att praktiskt genomföra det man studerat i skolan.

Vad tycker du bäst om med yrkesrollen?

– Det mesta är kul och intressant! Jag vill lära mig så mycket som möjligt för att få en helhetsbild, från produktion till distribution fram till kund. Jag har gjort båda mina LIA-perioder på Vattenfall Services Nordic AB, där jag har varit med ute på ledningsunderhåll och kontrollanläggning. Där har jag fått vara med på allt ifrån kundkontakten till att laga felen på vägen dit. Jag har lärt mig om olika skydd, deras funktion i systemet och hur man gör NX-avstämningar, det vill säga ställer om reaktorer efter hur nätet ser ut. Det hela är som ett jättestort pussel! Om två veckor ska jag åka till driftcentralen på SvK. Där ska jag få lära mig hur det fungerar med driftövervakning och hur man optimerar för höga spänningar på stamnätet. Det kommer att bli riktigt intressant!

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Drömmen har alltid varit att komma till projektering och effektivisering. Jag gillar optimering, problemlösning och tycker att elöverföringssystemet är väldigt intressant. Det finns väldigt mycket att fördjupa sig inom, vilket man märker när man börjar studera och kommer ut i praktiken. I och med att det är en så bred bransch har jag inte riktigt bestämt mig än. Jag försöker fortfarande få en klar bild över hur allting hänger ihop just nu, med alla komponenter och funktioner i elkraftsystemet. Vad jag har förstått hittills så stöter man ofta på utmaningar under arbetsprocessen. Jag vill vara en del i att göra det smidigare, lösa utmaningarna man stöter på i arbetet, effektivisera stegen och komma på nya tekniska lösningar. En sak är i alla fall säker, jag vill bli duktig inom branschen!

Min känsla är att det finns väldigt mycket jobb, det verkar behövas folk hela tiden. Vart man än träffar folk på praktiken så säger de att det saknas folk i branschen.

Liknande artiklar

Började studera i den rådande pandemin
17 mars, 2021 Intervju

Började studera i den rådande pandemin

Covid-19 har påverkat oss alla i olika utsträckning och allt fler har valt att börja studera. Erica, Walid och Magnus är tre av...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...

4 frågor till en framtida elkraftsingenjör
18 april, 2018 Intervju

4 frågor till en framtida elkraftsingenjör

Asmir är snart klar med första året av utbildningen Elkraftsingenjör. Här svarar...