Från frisör till produktionsledare inom bygg och anläggning

Horiye flyttade till Sverige från Bulgarien som tioåring. Nu, nästan 30 år senare, är hon på väg mot en karriär som produktionsledare inom bygg- och anläggningsbranschen och har precis avslutat sitt första år på utbildningen. Så till våren 2020 är det dags att ta examen!
Horiye Nyhlén, studerande på Teknikhögskolan

Baserat på dina tidigare erfarenheter, hur kommer det sig att du utbildar dig till produktionsledare?

– Jag har arbetat som frisör och drivit eget företag inom frisörbranschen i 15 år. Sedan har jag även arbetat som platschef på World Class, med ansvar för två gymanläggningar och även suttit med i ledningsgruppen. Jag ser likheterna med mina tidigare erfarenheter som ledare. Själva rollen i sig som ledare intresserar mig. Jag har växt upp med en pappa som är byggingenjör, så jag har fått med mig en del hemifrån.

Vad är det bästa med byggutbildningen?

– Att man har praktik parallellt med kurserna som man läser anser jag. Jag är praktiskt lagd, så det är en bra kombination mellan teorin och praktiken. Att kunna omvandla teorin man läser till praktiken man utför. Sedan vill jag lyfta att det är bra utbildare som är specialiserade inom områdena de undervisar i.

Hur upplever du klimatet i branschen?

– Det är klart att det är mansdominerat och det var ingen nyhet för mig, men branschen är mottaglig och efterfrågar kvinnor i alla led, både på tjänstemannasidan och inom produktion. Sedan är det också beroende på hur ledningen för företagen arbetar med dessa frågor.

Hur är det att jobba som produktionsledare?

– Det är en stor roll med väldigt varierande arbetsuppgifter! Man leder resurser till ett gemensamt mål, både praktiskt och psykosocialt. Att se till att det är ett bra samspel på arbetsplatsen, det tycker jag om att arbeta med! Man är både ute på byggena och sitter framför en datorskärm. Det är praktiska moment samtidigt som man ska finnas till som en samlad resurs. Det bästa med att jobba inom bygg och anläggning är att man får jobba mycket med projekt. Att starta upp ett projekt, genomföra och avsluta det, för att sedan starta ett nytt.

Vem passar som produktionsledare?

– En person som är mån om andra människors arbetstillvaro. Att förstå vad rollen går ut på och att se till att de andra man arbetar tillsammans med har det bra, och att de har vad som behövs för att på bästa sätt utföra sitt arbete. Inför och under studierna bör du ha en stor ödmjukhet för branschen och den gedigna kunskap som finns. Det är där man kan lära sig yrket!

Liknande artiklar

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning
8 juni, 2022 Nyhet

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning

Från vården till byggbranschen. Sarah karriärväxlar och studerar till Mätningsingenjör järnväg....

Från snickare till byggledare
23 maj, 2018 Intervju

Från snickare till byggledare

Dan-Axel arbetade som snickare i 13 år innan han tog tag i sin vidareutveckling...

Marianne bytte yrke efter 12 år
4 maj, 2018 Intervju

Marianne bytte yrke efter 12 år

Marianne arbetade som byggnadsmålare i 12 år innan hon bestämde sig för att...