Fördomar om YH-utbildning
Fördom #1
”Jag orkar inte plugga jättemycket, då passar nog en YH-utbildning.”
Glöm den tanken! Yrkeshögskoleutbildningar är eftergymnasiala, likt universitets- och högskoleutbildningar. Givetvis finns vissa skillnader mellan utbildningsformerna, men en heltidsutbildning är fortfarande en heltidsutbildning. Din YH-utbildning kommer högst troligt vara utmanande, utvecklande och krävande i perioder. Det kan också vara beroende av vilka förkunskaper du kommer in med, men blir du antagen så gör dig redo att satsa på dina studier! Då kommer du att vara väldigt attraktiv på arbetsmarknaden efter din examen. Dessutom får många av våra studerande som gör bra ifrån sig under sina praktikperioder erbjudande om anställning på dessa företag!
Fördom #2
”Det är bara män som läser teknikutbildningar.”
Nope! Självklart finns fortfarande många mansdominerade yrken, likväl som att det finns kvinnodominerade yrken. Idag är faktiskt mer än en tredjedel av de som söker till Teknikhögskolan kvinnor, och varje år blir det fler och fler. Vi jobbar aktivt för mångfald i alla branscher vi utbildar inom och välkomnar alla oavsett bakgrund att plugga hos oss. Har du intresset så ska du absolut följa dina drömmar.
Det spelar ingen roll vilket kön du har, det viktiga är vad du är intresserad av att jobba med.
Fördom #3
”Jag har inte alla kurser som behövs för att vara behörig. Då kan jag inte söka…”
Falskt! Vi granskar varje enskild ansökan som kommer in, så om du saknar något kommer vi att höra av oss och berätta hur du kan komplettera din ansökan. Vi erbjuder bland annat preparandkurser som ger dig behörighet på bara några veckor. I vissa fall har vi även behörighetsgivande förutbildningar som ger dig the golden ticket till en utbildningsplats om du blir godkänd!
Dessutom finns en viktig grej som många inte tänker på – reell kompetens! Du kan ju ha kunskapen som ingår i behörighetskraven, men bara inte på pappret, visst? Kanske har du arbetat med något som kan ersätta den kurs vi efterfrågar.
Fördom #4
”Jag har bara erfarenhet från restaurangbranschen, då kan jag inte bli programmerare.”
Såklart du kan bli! Det fina med YH är att du kan sadla om och byta karriär oavsett var i livet du befinner dig. Ofta handlar det inte om din arbetslivserfarenhet, utan om du är tillräckligt motiverad att byta inriktning i ditt arbetsliv. Vi har flera exempel på studerande som karriärväxlat, bland annat från vården till energibranschen. Låt dig inspireras av några av dem:
Fördom #5
”Att jobba som systemutvecklare är ensamt och enformigt.”
Inte riktigt! De flesta programmerare upplever yrket som väldigt varierande, och även om arbetet i många fall är självständigt så jobbar man ofta i team med kundkontakt. Beroende på yrkesroll så både utvecklar, programmerar och optimerar du system och applikationer. Det är alltid nya saker som händer med tanke på digitaliseringen, så för att kunna ta dig an alla typer av utmaningar som kan uppstå i din vardag som programmerare eller utvecklare så behöver du vara en problemlösare och teamplayer.
Fördom #6
”Jag är för gammal för att börja studera och byta bransch.”
Man blir aldrig för gammal för kompetensutveckling! En YH-utbildning kan du läsa oavsett ålder. De berättigar till studiemedel från CSN, vilket kan underlätta mycket i din vardag. Dessutom är yrkesrollerna som utbildas oerhört efterfrågade på arbetsmarknaden, vilket ökar chanserna att gå ut i jobb direkt efter examen. Personer som söker våra utbildningar är allt ifrån 19 år till långt över 50 år. Det är helt enkelt aldrig för sent att sadla om till det du inte hade möjlighet att bli tidigare. Det har bland annat våra studerande Annicka och Johan gjort, och nedan kan du läsa om deras karriärresor som "50-plussare".
Fördom #7
”Att läsa en YH-utbildning är bortkastad tid, företag rekryterar bara från universitet.”
Det stämmer inte! YH-utbildningar är utformade och skräddarsydda av branschen för att det finns ett stort behov av just den typen av kompetens. Så allt du lär dig under studietiden kommer du att ha användning av efter examen, när du går ut i din yrkesroll. Det är en kort och intensiv utbildningsform med mycket praktik, så att du får den kunskap och erfarenhet som företagen efterfrågar. Faktum är att 93% av alla som läser en YH-utbildning får jobb inom 6 månader efter avslutad utbildning i snitt, och i vissa fall är siffran högre än så. Vi har examinerat flera klasser där siffran ligger på 100%.
Fördom #8
”Om jag läser på distans så kan jag chilla hela dagarna.”
Snarare tvärtom! Att plugga en distansutbildning kräver ofta mycket disciplin, planering och motivation för att klara studierna bra. Eftersom det är mycket självstudier är det upp till dig själv att planera upp dina veckor, även utifrån förbestämda undervisningstillfällen med utbildaren. Undervisningen sker digitalt där även grupparbeten ingår, men ambitionen och engagemanget måste komma från dig.
Fördom #9
”Killar är bättre på teknik.”
Falskt! Det är självklart individuellt, men det är bara dina egna ambitioner, ditt engagemang och driv som avgör vilken ledare, innovatör, samhällsbyggare eller ingenjör du kan bli. Teknik är ett otroligt brett område, så det finns många olika inriktningar att välja mellan.
Fördom #10
”Jag vill jobba med strategi och planering, då kan jag inte plugga teknik.”
Nja, så behöver det inte vara alls. Vi har ju en stor variation på utbildningar och vägvalen man kan göra efter examen kan dessutom se ganska olika ut. Som exempelvis logistiker kan du både jobba ”hands-on” med transporter, men du kan också jobba rent strategiskt med flödesplanering utifrån hållbarhet och ekonomi. Detsamma gäller de flesta av yrkena vi utbildar till, så som produktionsledare, anläggningsingenjör och elnätsprojektör.
Sikta högt med Teknikhögskolans YH-utbildningar. Vi utbildar framtidens innovatörer och samhällsbyggare – och vi gör det med glädje!
Liknande artiklar
Erfaren undersköterska blir nyexad automationsingenjör
Efter 25 år som undersköterska på demensboende bytte Annicka riktning i sitt yrkesliv....
Hur är det att läsa en YH-utbildning?
Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Studerande ...
Chef i en mansdominerad bransch
Emmalena blev chef efter utbildningen Bygg- och an...