Fördomar om YH-utbildning

Nyhet - 04/16/2020

Teknikhögskolan krossar förutfattade meningar och fördomar om YH i allmänhet och teknikutbildningar i synnerhet! Här bemöter vi 10 påståenden som kanske du eller någon du känner har tänkt, men som är långt ifrån verkligheten.

Fördom #1

”Orkar inte plugga jättemycket, kanske ska jag välja en YH-utbildning då?”

Glöm det! Din YH-utbildning kommer högst troligt att vara utmanande, utvecklande och i vissa fall mycket krävande. Det är självklart också beroende av vilka förkunskaper du kommer in med, men vi rekommenderar att du förbereder dig väl. Blir du antagen så gör dig redo att satsa på dina studier, då kommer du att vara attraktiv på arbetsmarknaden efter din examen.

Fördom #2

”Välja en teknikutbildning? Nä, det är ju bara män som läser en sån.”

Idag är mer än en tredjedel av de som söker till Teknikhögskolan kvinnor och varje år blir det fler och fler. Vi jobbar aktivt för mångfald i alla branscher som vi utbildar inom och välkomnar alla oavsett bakgrund att plugga hos oss. Det blir ett stort nej på den fördomen helt enkelt!

Har du intresset så ska du absolut följa dina drömmar, oavsett vem du är.

Fördom #3

”Vad synd, jag har inte alla kurser som behövdes för att vara behörig. Då kan jag inte söka… eller?”

Fel! Vi granskar alla ansökningar individuellt, så om du saknar något kommer vi att höra av oss och berätta vad, och hur du kan komplettera din ansökan med det. Vi har preparandkurser och i vissa fall även behörighetsgivande förutbildning, som förkortas BFU, vilket är ett kurspaket som du läser på några veckor och om du blir godkänd har du the golden ticket till en utbildningsplats!

Dessutom – en viktig grej som många kanske inte tänker på – reell kompetens! Du kan ju ha kunskapen som ingår i behörighetskraven, men bara inte på pappret, visst? Du kan till exempel ha jobbat med något som kan ersätta den kurs vi efterfrågar. Hör av dig så tittar vi på hur du kan bli behörig!

Fördom #4

”Jag har jobbat som butikssäljare i flera år, inte kan jag bli programmerare?”

Såklart du kan bli! Det fina med YH är att du kan sadla om och byta karriär oavsett var i livet du befinner dig. Ofta handlar det inte om din arbetslivserfarenhet, utan om du är tillräckligt motiverad att byta inriktning i ditt arbetsliv.

Vi har flera exempel på studerande som karriärväxlat, bland annat från frisör till byggledare samt från vården till energibranschen.

Fördom #5

”Att jobba som systemutvecklare är ensamt och enformigt.”

Inte riktigt! De flesta programmerare upplever yrket som väldigt varierande. Beroende på yrkesroll, så både utvecklar, programmerar och optimerar du system och applikationer. Du jobbar även ofta agilt i team med kundkontakt.

Det är alltid nya saker som händer, bland annat med tanke på digitaliseringen. Och för att kunna ta dig an alla typer av utmaningar som kan uppstå i din vardag som programmerare eller utvecklare så behöver du vara en problemlösare.

Fördom #6

”Börja om på ny bana? Nej, jag är för gammal för det – jag kan inte byta jobbinriktning nu.”

Klart du kan! En YH-utbildning kan du läsa oavsett ålder. Det är en eftergymnasial vuxenutbildningsform som passar alla, dels eftersom yrkesrollerna som utbildas är oerhört efterfrågade på arbetsmarknaden men även för att de berättigar till studiemedel från CSN, vilket kan underlätta mycket i din vardag. Personer som söker till våra utbildningar är allt från 19 upp till långt över 50.

Det är helt enkelt aldrig för sent att sadla om till det yrket du aldrig hade möjlighet att bli tidigare. Är du osäker på något, så är det bara att du hör av dig till oss!

Fördom #7

”Att läsa en YH-utbildning är bortkastad tid.”

Det stämmer inte! Faktum är att i snitt så får 93% av alla som läser en YH-utbildning jobb inom 6 mån efter avslutad utbildning, och i vissa fall är siffran högre än så. Bland annat har vi haft hela 100% som fått jobb efter en byggutbildning och IT-utbildning.

En YH-utbildning är utformad och skräddarsydd av branschen för att det finns ett stort behov av just den typen av kompetens, så allt du lär dig under studietiden kommer du att ha användning av efter examen, när du går ut i din yrkesroll. Det är en kort och intensiv utbildningsform med mycket praktik, så att du får den kunskap och erfarenhet som företagen efterfrågar.

Fördom #8

”Om jag läser på distans så kan jag chilla hela dagarna.”

Snarare tvärtom! Att plugga en distansutbildning kräver ofta mycket disciplin, planering och motivation för att klara studierna bra. Eftersom det är mycket självstudier är det upp till dig själv att planera upp dina veckor. Självklart är det undervisning digitalt och grupparbeten, men ambitionen måste komma från dig.

Fördom #9

”Killar är faktiskt bättre på teknik.”

Falskt! Det är självklart individuellt. Det är dina ambitioner och ditt engagemang som avgör vilken ledare, innovatör, samhällsbyggare eller ingenjör du vill bli.

Fördom #10

”Jag vill jobba med strategi och planering, då kan jag inte plugga en teknikutbildning.”

Nja, så behöver det inte vara alls. Vi har ju en stor variation på utbildningar och vägvalen man kan göra efter examen kan dessutom se ganska olika ut. Du kan som till exempel logistiker både jobba ”hands-on” med transporter, men du kan också jobba rent planeringsmässigt inom området, bland annat utifrån fokus på hållbarhet och ekonomi. Detsamma gäller de flesta av yrkena vi utbildar till, exempelvis produktionsledare, anläggningsingenjör, ledare inom el och energi med mera.

Sikta högt med någon av Teknikhögskolans YH-utbildningar. Vi utbildar framtidens innovatörer och samhällsbyggare – och vi gör det med glädje!