Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Elektronikingenjörer på väg ut i arbetslivet

Intervju - 08/04/2020

 

När vi pratar med Adam och Harman är det vår i luften och examenstider på ingång. Men allt är inte helt som vanligt, vid intervjutillfället har Covid 19 brutit ut och Teknikhögskolan har förlagt all platsbunden undervisning till distans.

Adam och Harman går i samma klass och läser till elektronikingenjör på Teknikhögskolan i Eskilstuna. De är inne på sitt andra och sista år och i början av sommaren blev de klara med sina studier.

Adam har varit studeranderepresentant för klassen och suttit med i ledningsgruppen tillsammans med branschföretag, men är nu fullt fokuserad på den sista delen av utbildningen där han skriver sitt examensarbete samtidigt som han gör LIA på Powerbox. Förutom att snart vara färdigutbildad elektronikingenjör, läser Harman också till lärare i matematik och fysik – ett intresse som har vuxit till passion. Han drömmer om att få kombinera elektronikingenjörs- och lärarrollen i framtiden, kanske i sitt egna företag.

 Pluggar ni på distans nu? Hur funkar det med LIA och examensarbete? 

När vi pratar med Harman och Adam, våren 2020, så har epidemin med Covid 19 brutit ut och Teknikhögskolan har därför temporärt förflyttat all platsbunden utbildning till distans.

– Det funkar faktiskt väldigt bra. Jag har haft rätt mycket tur också. Jag gör min LIA på Powerbox i Gnesta och ska plocka fram en prototyp av en framtida produkt, så det är även det som jag skriver mitt examensarbete om, vilket är en bra kombination. Just nu gör jag väldigt mycket research, kopplingsscheman och möten digitalt så det är perfekt, säger Adam. 

Harman, å andra sidan, fokuserar helt på sitt examensarbete nu och har valt att göra sin LIA efteråt. Han drömmer om att starta eget företag och kombinera LIA och jobb i början. 

– Just nu pluggar jag 200 procent på distans. Jag läser till elektronikingenjör samtidigt som jag utbildar mig till lärare inom matte och fysik. Så därför fokuserar jag på att klara de mer teoretiska kurserna innan jag gör min LIA och slutligen får mitt examensbevis. Mycket av det jag har lärt mig på Teknikhögskolan har jag kunnat applicera på lärarprogrammet, men jag ska inte ljuga, det har varit tufft, säger Harman.  

Vad fick er att utbilda er till just elektronikingenjörer? 

– I gymnasiet läste jag till ljudtekniker, men efter det hamnade jag inom vården. Jag har dock alltid haft ett intresse av den tekniska aspekten kring hur till exempel en elgitarr funkar, så efter ett tag kände jag att det var dags att hitta något som jag verkligen ville göra. Då snubblade jag över ett studiemejl och fastnade för utbildningen här i Eskilstuna, säger Adam. 

– Jag läste natur i gymnasiet, sedan påbörjade jag ett universitetsprogram till civilingenjör inom elektronik men sen valde jag att sluta och istället satsa på att vara elittränare i Örebro. Men jag kände ändå någonstans att jag ville fortsätta plugga inom elektronik så då blev det här på Teknikhögskolan, säger Harman. 

Vad är det bästa med att plugga en YH-utbildning? 

– Att man får prova och lära sig mycket praktiskt, både på lektionstid och även på LIAn som jag gjorde hos Saab. Man får en väldigt bra kontakt med utbildarna och klassen, där man lär sig mycket av varandra och får konstruktiv feedback. Jag visste inte om att yrkeshögskolan existerade innan jag hittade den här utbildningen. Innan trodde jag bara att det fanns universitet och högskola efter gymnasiet, säger Harman. 

Det visar att har man intresset och lägger ned tid och energi på det man utbildar sig till, kan man bli vad man vill!

– Jag håller med! Det jag gör nu trodde jag aldrig att jag skulle greja, vilket är väldigt häftigt! Det visar att har man intresset och lägger ned tid och energi på det man utbildar sig till, kan man bli vad man vill, säger Adam. 

Men hörni, vad är egentligen skillnaden på en elektriker och en elektronikingenjör? 

– Om du skulle köpa en tv, så är det elektronikingenjören som har designat och satt ihop teven så att den fungerar medan elektrikern är den som har monterat vägguttagen så att teven kan kopplas in och få ström, förklarar de båda. 

Har ni några tips för den som funderar på att läsa den här utbildningen? 

– Tänk på att det vi går igenom, gör vi av en anledning. Det är inte som vanliga skolan att man trycker in mycket kunskap bara för att. Här finns en poäng med allt som man lär sig och det märks tydligt när man är ute på LIA. Om man inte förstår, sträck upp en hand och fråga. Utbildarna jobbar själva i branschen, så de kan sin grej, säger Adam. 

– Skjut inte upp saker, utan försök att göra det på en gång. Jag tycker att man ska kunna behärska matematik och delvis fysik, för har man svårt för det så kommer man att få svårt med utbildningen. Elektroniken som ingår i en ingenjörs arbete behöver man kunna behärska, exempelvis bakgrunden till varför det blir som det blir, medan en elektriker behöver inte veta exakt hur det funkar när elektroderna gör på olika sätt. Det faller sig naturligt, vill man jobba med den inbyggda elektroniken så har man intresse för elektronik, matte och fysik, säger Harman. 

Vill du veta mer om utbildningen Elektronikingenjör? Läs mer här!