Electromobility har revolutionerat industrin – här är nya utbildningen som ger jobb

Av Mikaela Laakso

Sverige ska vara ett land utan fossila drivmedel år 2040. För att lyckas med omställningen genomförs stora satsningar på utveckling av laddbara fordon och infrastruktur, vilket gör att behovet av utvecklingsingenjörer inom electromobility växer i rasande takt. 13 företag som Teknikhögskolan varit i kontakt med uppger ett anställningsbehov på över 850 personer bara under de närmsta åren! Här får du veta hur du kan göra karriär inom framtidsområdet.
Personer som sitter i en eldriven bil med digital skärm

Framtidsbransch med stora karriärmöjligheter

Electromobility har revolutionerat fordonsindustrin. Begreppet omfattar användningen av elektricitet för att driva fordon. Både fordonet i sig och tillhörande elektriska system som laddinfrastruktur och energikällor, exempelvis laddstationer, batterier och elektriska drivlinor. Istället för fossila bränslen, som bensin och diesel, används elektriska motorer som kan anslutas till elnätet för att ladda fordonets batterier, vilket är bättre för både människa och natur.

– Det finns en stark framtid inom electromobility och efterfrågan av kompetens kommer fortsätta växa. Det är ungefär som utvecklandet av iPhone fast i bilformat. Några av de största framstegen inom området sker nu, säger Ali Mohammadian, Conmore.

Trots stora satsningar och politiska beslut för att gå mot ett fossilfritt samhälle saknar branschen tillräckligt med personal inom e-mobility. Inte bara inom fordonsindustrin och transportsektorn, utan även hos energibolag, batteritillverkare och i automationsbranschen där robotar kan effektivisera många delar av tillverkningen.

– EU har fattat beslut om att förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar år 2035 och Sveriges regering har beslutat att landet ska vara fossilfritt 2040. Rätt kompetens är en nyckelförutsättning för att omställningen lyckas, säger Mats Larsson, IUC Syd & GETI.

Vad gör en utvecklingsingenjör inom e-mobility?

Utvecklingsingenjörer inom electromobility arbetar med att designa och konstruera motorer och inbyggda system för elektriska fordon. De genomför tester för att säkerställa att komponenterna och systemen uppfyller krav på prestanda, hållbarhet och säkerhet. Dessutom utvecklar de programvaror för att övervaka och styra fordonets elsystem, till exempel regenerativ bromsning en process för att återanvända energi och ladda batteriet vid bromsning.

Utbildning som ger hett eftertraktad kompetens

Teknikhögskolan skapar yrkeshögskoleutbildningar tillsammans med företag i branschen för att matcha behovet som finns på arbetsmarknaden. Dessutom ingår praktik i alla YH-utbildningar, vilket gör de studerande redo för jobb direkt efter examen. En av årets utbildningsnyheter är Utvecklingsingenjör Electromobility, en unik utbildning som bedrivs på distans eftersom behovet inom e-mobility är stort i hela landet.

Anställningsbehovet av utvecklingsingenjörer uppgår till över 850 personer bara hos de 13 företag som Teknikhögskolan har varit i kontakt med om YH-utbildningen. Bakom det stora behovet står företag som Vattenfall, Volvo Group, Randstad och AFRY.

– Det är positivt med YH-formatet för man får kombinationen av både praktik och teori. Det är alltid bra när nyexaminerade kommer ut med en del arbetserfarenhet i bagaget, säger Ali Mohammadian, Conmore.

Relaterade artiklar

27 YH-utbildningar som leder till jobb
7 februari, 2023 Nyhet

27 YH-utbildningar som leder till jobb

YH-utbildningar bygger på arbetsmarknadens behov, därför får 9 av 10 jobb kort efter examen. Här berättar vi mer om YH som utbildningsform....

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer
2 november, 2022 Intervju

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer

Katija, Tindra och Sheida berättar om branschen, jämställdhet och vad som lockade dem till att bli elnät...