Chef i en mansdominerad bransch

Intervju - 06/23/2020

Bygg och anläggningsledar- utbildningen hjälpte Emmalena ta steget från arbetsledare till chef på Plåtslageri1. Med 10 år på taken bakom sig blickar Emmalena nu framåt och ser en plåtslageri-bransch med säkrare rutiner, mindre utsläpp och en jämnare könsfördelning. Yrket skriker efter fler anställda – framförallt efter fler tjejer då det är en av de branscher med störst könsegregering i Sverige.

Vad läser du för utbildning på Teknikhögskolan?

Jag läser Bygg och anläggingsledare, vilket innehåller en otrolig grund till vad jag jobbar med och därför har jag gått från arbetsledare till chef. Mitt mål var projektledare men nu växte jag till något som jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag sökte in lite spontant och jag ångrar det inte en sekund. Det har gett mig mycket kunskap som jag kan utöva i praktiken och jag har även kunnat hjälpa andra.

Hur fungerar det att kombinera studier och arbetet?

Det har fungerat väldigt bra. Ibland har jag haft lite för mycket på jobbet att jag inte har hunnit, men då finns allt utbildningsmaterial välskrivet på hemsidan. Återkopplingar ifrån förra lektionen till ”dagens” lektion har alltid gjorts, så att lärarna ser till att alla hänger med. Då kursen är ifrån 15.30 till 19.30 två kvällar i veckan så har det inte varit för många timmar och inte heller för få. Klassen blir ju även ett sammansvetsat gäng som är roliga att träffa, det blir en kul grej.

Hur tror du att plåtslageribranschen ser ut i framtiden?

Det förändras ständigt. Det är ett hantverk och kommer alltid att vara, men det blir mer och mer firmor som bryr sig om sina anställdas säkerhet och bygger ställningar eller monterar ett fäste på taket för sin livlina. Att säkerheten är viktigare än att kunden accepterar en offert där detta inte räknas med för att få in ett jobb är något jag vill se. När alla i branschen tänker på miljö och sina anställda så kommer det ske en stor förändring. Tillsammans blir vi starka och bara då kan vi göra en otroligt viktig förändring, och vi blir fler och fler. Jag skulle vilja se mer hjälpmedel, ingen machokultur, lika värde tänk, miljövänliga material och yrkesstolthet ibland alla firmor. Inga konkurrenter utan snarare ett tänk att vi alla är kollegor, vilket vi är! Vi har mycket att lära av varandra.

Du har lång erfarenhet av ett yrke som har varit mansdominerat, har du sett förändringar i jämställdhetsfrågan genom dina år i branschen?

För 12 år sedan gick jag in i branschen och jag har sett en stor förändring successivt ske över tid. Det första jag fick höra när jag kom ut på en plåtfirma var att jag inte hade där att göra på grund av mitt kön. Ständigt fick jag överbevisa och prestera för både kunder och kollegor vid varje första möte. Alla hade en åsikt och det var allt ifrån kön till hur jag väger.

I dag är det en helt annan syn ute på byggena, personer är mer nyfikna på hur jag hamnade i detta yrke och tycker att man är stark som gör det och det är den största förändringen till i dag. Offcourse får jag höra saker än i dag, men nu finns ett helt annat stöd i ledningarna och kollegorna. Det blir konsekvenser för dem som inte sköter sig. Det är nu som tjejerna skall in i branschen och stärka arbetskraften. Den sista förändringen kan bara göras om tjejer börjar jobba i dessa yrken inom bygg.

I dag är det en helt annan syn ute på byggena, personer är mer nyfikna på hur jag hamnade i yrkesrollen.

Hur tror du att man kan locka fler tjejer till yrket?

Genom att göra sig mer sedd och ägna tid åt dessa frågor i medier av olika slag. Tjejer som redan är ute i yrket kan vara en kontaktperson och besöka skolor i större utsträckning. Jag hade gärna varit en kontakt till tjejer i yrket. Att tjejer får en betald utbildning kan ju vara en lösning som snickare har anskaffat. Sedan behöver vi även mer killar, vårt yrke skriker nästan alla firmor efter fler anställda. Största problemet är att när alla firmor har så mycket att göra hinns inte praktikanter/lärlingar med, då är det svårt att få in fler när alla vill ha färdiga plåtslagare med yrkesbevis. En skola som har ett år längre tid med enbart plåtjobb inomhus på skolan, på olika typer av visningstak hade vart guld värt!

Vill du veta mer om Bygg och anläggningsledar- utbildningen? Läs mer här!