Emmalena, chef i en mansdominerad bransch
Hur är det att läsa till byggledare?
– Utbildningen har en otrolig grund till vad jag redan jobbar med, därför har jag gått från arbetsledare till chef! Mitt mål var projektledare men nu växte jag till något som jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag sökte in lite spontant och ångrar det inte en sekund. Det har funkat väldigt bra att kombinera jobbet med studierna. Ibland har jag haft lite för mycket på jobbet, men då har undervisningsmaterialet funnits tillgängligt och välskrivet. Utbildarna ser till så att alla hänger med genom återkoppling från förra lektionen till "dagens" lektion. Föreläsningarna är mellan 15.30 till 19.30 två kvällar i veckan, så det har inte varit för många timmar och inte heller för få. Klassen har blivit ett sammansvetsat gäng som är roliga att träffa och utbildningen har gett mig mycket kunskap som jag kan utöva i praktiken.
Hur tror du att plåtslageribranschen ser ut i framtiden?
– Det förändras ständigt. Det är ett hantverk och kommer alltid att vara, men det blir mer och mer firmor som bryr sig om sina anställdas säkerhet och bygger ställningar eller monterar ett fäste på taket för sin livlina. Att säkerheten är viktigare än att kunden accepterar en offert där detta inte räknas med för att få in ett jobb är något jag vill se. När alla i branschen tänker på miljö och sina anställda så kommer det ske en stor förändring. Tillsammans blir vi starka och bara då kan vi göra en otroligt viktig förändring, och vi blir fler och fler. Jag skulle vilja se mer hjälpmedel, ingen machokultur, lika värde tänk, miljövänliga material och yrkesstolthet ibland alla firmor. Inga konkurrenter utan snarare ett tänk att vi alla är kollegor, vilket vi är! Vi har mycket att lära av varandra.
Har du sett förändringar i jämställdhetsfrågan genom dina år i den mansdominerade branschen?
– För 12 år sedan gick jag in i branschen och över tid har jag successivt sett en stor förändring. Det första jag fick höra när jag kom ut på en plåtfirma var att jag inte hade där att göra på grund av mitt kön. Ständigt fick jag bevisa och överprestera för både kunder och kollegor. Alla hade en åsikt kring allt ifrån mitt kön till vad jag väger. Idag är det en helt annan syn ute på byggena! Personer är mer nyfikna på hur jag hamnade i yrket och tycker att man är stark som gör det. "Of course" får jag höra saker idag med, men nu finns ett helt annat ledningsstöd och bland kollegorna. Det blir konsekvenser för de som inte sköter sig. Så det är nu tjejerna ska in i branschen och stärka arbetskraften, för den sista förändringen kan bara göras om tjejer börjar jobba i dessa byggyrken!
Idag är det en helt annan syn ute på byggena, men den sista förändringen kan bara göras om fler tjejer börja jobba i dessa yrken inom bygg.
Vad tror du man behöver göra för att få in fler tjejer i branschen?
– Genom att göra sig mer sedd och ägna tid åt dessa frågor i medier. Tjejer som redan är ute i yrket kan vara "kontaktpersoner" och besöka skolor i större utsträckning. Jag hade gärna varit en kontakt till tjejer i yrket! Att tjejer får en betald utbildning kan ju vara en lösning som snickare har anskaffat. Sedan behöver vi även mer killar, i vårt yrke skriker nästan alla firmor efter fler anställda. Största problemet är att alla firmor ofta har mycket att göra, då hinns inte praktikanter och lärlingar med. Då blir det svårt att få in fler när alla vill ha färdiga plåtslagare med yrkesbevis. En lite längre utbildning med plåtjobb både inomhus och på olika typer av visningstak hade vart guld värt!
Liknande artiklar
Fördomar om YH-utbildning
Vi bemöter 10 påståenden som är långt ifrån verkligheten kring YH i allmänhet och teknikutbildningar i synnerhet!
Erfaren undersköterska blir nyexad automationsingenjör
Efter 25 år som undersköterska på demensboende bytte Annicka riktning i sitt yrkesliv....
Från studier i naturmedicin till backendutvecklare och molnarkitekt
Iris tog steget mot en ny karriär inom programmering. Idag har hon eget företag och arbetar...