Branschen rycker i nyexaminerade komposittekniker

Nu har den andra kullen komposittekniker tagit examen från Teknikhögskolan i Varberg, och de möter en minst sagt ljus arbetsmarknad. Efterfrågan på medarbetare med kunskaper om kompositmaterial är stor och industrin rekryterar idag från hela Europa för att täcka behovet. Vi pratar om branschens behov med en av våra ledningsgruppsmedlemmar!

Utbildningen som är två år har funnits sedan 2014. Den ger de studerande teoretiska och praktiska kunskaper som gör gruppen hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Som komposittekniker är man expert på att producera sådant som behöver vara lätt och starkt – exempelvis flygplan, bilar och sportutrustning, som innehåller kol- och glasfiber. I princip samtliga som nu har tagit examen har fått jobb som komposittekniker.

På examensdagen fick jag två telefonsamtal från arbetsgivare som frågade om några av våra nyexaminerade komposittekniker sökte jobb.

– Utbildningsledare, Teknikhögskolan i Varberg

Utbildning utvecklad av branschen

I samarbete med flera av de stora företagen inom transportbranschen har Teknikhögskolan tagit fram YH-utbildningen. Den största delen är teoretisk men den innehåller också praktiska moment. Förutom LIA (lärande i arbete) som omfattar en fjärdedel av utbildningen ingår övningar där de studerande får arbeta med materialen.

Teknikhögskolan samarbetar med stora fordonstillverkare som Volvo och Koenigsegg samt med företag i olika storlekar på västkusten som söker kompositkompetens. Samarbetsföretagen är representerade i en ledningsgrupp som arbetar med att utveckla utbildningen. En av medlemmarna i gruppen är Kenneth Karlsson som är chef för teknologiutveckling på Saab Aerostructures. Enligt honom är det nyttigt både för de studerande och företagen att utbildningen innehåller flera LIA-perioder.

– På Saab söker vi medarbetare med kompositkunskap på alla nivåer, bland annat inom verktygskonstruktion eller som produkttekniker. Tack vare samarbetet med Teknikhögskolan kan vi vara med och skapa en stark utbildning. De studerande gör ofta praktik på olika arbetsplatser, vilket innebär att de får bred erfarenhet som de kan sprida mellan företagen. I ledningsgruppen anser vi att det är just sådana erfarenhetsutbyten som för branschen framåt. Vi ser inte varandras företag som konkurrenter utan som delar av samma bransch som vi kan utveckla tillsammans, säger Kenneth Karlsson.

Kompositkunskap en framtidskompetens

Inom flera stora industrier ser man en ökad användning av kompositmaterial, och därmed ökar också behovet av medarbetare med kunskap om dessa. Till exempel förväntas den globala efterfrågan på kolfiber att tredubblas under de kommande åren.

– Flyget har lång erfarenhet av att arbeta med kompositmaterial för att tillverka lätta konstruktioner, och nu börjar fler branscher ta efter det arbetet. Det innebär att man måste tänka om i både design och produktion. Till det behöver vi medarbetare som designar och konstruerar med kompositmaterialen som utgångspunkt, säger Kenneth Karlsson.

Liknande artiklar

5 anledningar att läsa en YH-utbildning
2 augusti, 2021 Tips

5 anledningar att läsa en YH-utbildning

Vad är yrkeshögskolan och varför ska man plugga en YH-utbildning? Här listar vi 5 anledningar!

Energibranschen är rätt val för dig som söker framtidsyrke
31 maj, 2019 Nyhet

Energibranschen är rätt val för dig som söker framtidsyrke

För att kunna hålla utvecklingstakten behövs mer omfattande elnät.

100% av alla byggledare har jobb efter examen
28 juni, 2018 Intervju

100% av alla byggledare har jobb efter examen

Sedan starten av YH-utbildningen Byggledare i Uddevalla 2015 har alla som...