Blivande anläggningsingenjör brinner för att utveckla Sveriges infrastruktur

Av Alexandra Lovén

Efter gymnasiet stod Kaliq Sarkhosh i ett karriärvägskäl med funderingen om: Vad gör jag nu? Idag är Khaliq en av Teknikhögskolans blivande anläggningsingenjörer inom väg och vatten. Genom åren har han studerat både datavetenskap och byggnadsteknik, innan hans brinnande intresse för infrastruktur styrde honom mot studierna till anläggningsingenjör. Här kan du läsa mer om vad som lockar honom med yrket och vad han tycker är fördelarna med att studera till ingenjör på en yrkeshögskola.
Manlig studerande anläggningsingenjör på Teknikhögskolan, står framför en upplyst byggnad.

Vad var det med yrkesrollen som väckte ditt intresse?

– Min långvariga fascination för tekniska aspekter av samhället – särskilt infrastruktur och byggnader, har varit en drivkraft genom hela mitt studieliv. Att kunna bidra till utvecklingen av Sveriges infrastruktur och att göra verklig skillnad är något som jag brinner för.

– Att arbeta som anläggningsingenjör ger mig möjligheten att kombinera min passion för teknik och min önskan att påverka samhällets framtid i en positiv riktning.

– Genom att erbjuda expertis och innovativa lösningar kan jag bidra till att forma och förbättra infrastrukturprojekt som kommer att gynna samhället i många år framöver.

Vilka egenskaper tror du är viktiga för att bli en framgångsrik anläggningsingenjör?

– För att bli en framgångsrik anläggningsingenjör tror jag att det är viktigt att vara flexibel och att ha starka tekniska färdigheter. Men också en problemlösnings- och kommunikationsförmåga för att ha möjligheten att hantera projekt effektivt från start till mål.

Förmåga att anpassa sig till förändrade omständigheter är också viktiga egenskaper.

– Khaliq Sarkhosh

Tycker du att din utbildning har gett dig rätt förutsättningar för yrkesrollen?

– Jag upplever att utbildningen är utformad för att möta de krav och behov som branschen ställer. Vilket i sin tur resulterar i att de studerande blir särskilt efterfrågade när de tar examen.

– Genom att utbildningen är anpassad efter arbetslivets behov får vi som studerar inte bara gedigna teoretiska kunskaper.

– Vi får också praktisk erfarenhet som är relevanta och efterfrågade på arbetsmarknaden. Kombinationen av teori och praktik gör oss rustade för de utmaningar och krav som kommer att ställas på oss i våra framtida yrkesliv.

Vad är fördelen med att utbilda sig till anläggningsingenjör på yrkeshögskola?

– Att utbilda sig till ingenjör på yrkeshögskola kan ha fördelar eftersom det är en praktiskt inriktad utbildning med nära koppling till arbetslivet. Dessutom upplever jag att man får mer hands-on erfarenhet och att det är mer fokus på specifika yrkesroller och branscher.

– Arbetsgivare uppskattar ofta studerande som redan har praktisk erfarenhet av branschen under utbildningen. Det minskar introduktionstiden och leder till att man kan vara produktiv från dag ett.

YH kan också vara en snabbare väg till arbetsmarknaden eftersom utbildningarna är kortare än universitetsprogrammen.

– Khaliq Sarkhosh

Liknande artiklar

Från bankrådgivare till anläggningsingenjör och praktik hos Abesiktning
19 december, 2023 Nyhet

Från bankrådgivare till anläggningsingenjör och praktik hos Abesiktning

Efter en karriär inom bank- och försäkringsbranschen valde Sawza en ny väg i sitt yrkesliv.

Så blir du antagen utan behörighet – flera möjligheter med yrkeshögskolan
26 april, 2023 Nyhet

Så blir du antagen utan behörighet – flera möjligheter med yrkeshögskolan

Vill du plugga vidare, men saknar behörighet? Här är 5 sätt att bli behörig till en YH...

Tips för dig som vill karriärväxla
19 juli, 2022 Tips

Tips för dig som vill karriärväxla

Vill du byta inriktning mitt i karriären? Landa i rätt yrkesroll med en YH-utbildning. Här får du 3 tips för att karriärväxla!