Allt du behöver veta inför skolstart

Tips och inspiration - 08/13/2020

Förr gällde det att köpa omslagspapper till skolböckerna i mellanstadiet, och ladda upp med massa roliga pennor och block. Förberedelserna inför skolstarten på din YH-utbildning ser lite annorlunda ut från barndomens färgglada block. Här har vi listat de saker som kan vara bra att tänka på inför starten.

Ansök om studiemedel

Alla våra utbildningar är CSN-berättigade, vilket innebär att du har rätt till både bidrag och lån hos Centrala Studiestödsnämnden. Om du inte redan sökt är det dags att gå in på CSNs hemsida och fylla i dina uppgifter för att få dina pengar i höst!

Se till att du har all kurslitteratur

Det finns flera vägar att gå för att skaffa kurslitteraturen du behöver till utbildningen. Utöver att köpa nya böcker direkt från affär så kan du låna på bibliotek eller köpa böckerna i andrahand. Ett tips är Teknikhögskolans Facebookgrupp där du kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur.

Bekanta dig med din framtida lärplattform

Du som är antagen ska ha fått information från din studerandeansvarige kring vad som gäller inför uppstart. Glöm inte att skapa ett konto på den digitala lärplattformen också.

Det är viktigt att ha koll på vilken dag det är upprop, eftersom du behöver närvara för att inte förlora din plats.

Om du inte redan har LinkedIn, skaffa ett konto

Det går snabbt att sätta upp och du kommer under hela din studietid ha nytta av det då du kan skapa nya kontakter, knyta an till dina medstuderande och delta i våra alumnigrupper för tips på jobb! Vill du gå med i Teknikhögskolans grupp? Här kan du dela tips på LIA och jobb, knyta kontakter med utbildare och gamla såväl som nya studerande för att utbyta erfarenheter.

Ställ om dygnet

Vi vet alla hur lätt det är att stanna uppe allt senare och sova allt längre på morgonen under semestern. För att orka med skolan kan det vara en god idé att försöka återfå lite rutiner så att du är pigg och glad morgonen för skolstart. Även om studielivets tider generellt sett inte strikt följer åtta till fem så som i arbetslivet, så är många föreläsningar förlagda tidiga mornar och det krävs att du har ork att ägna hela dagen åt studier.