Allt du behöver veta inför studiestarten
Av Mikaela Laakso
1. Sök studiemedel
Alla YH-utbildningar på Teknikhögskolan berättigar till studiemedel, vilket innebär att du har rätt att söka både bidrag och lån från Centrala studiestödsnämnden. Studier kan ju innebära en del ekonomiska förändringar i ditt liv och det är ju fantastiskt att kunna få ekonomiskt stöd under tiden du utbildar dig. Så om du inte redan sökt studiemedel, gå in på csn.se och fylla i dina uppgifter för att få extra klirr i kassan!
2. Skaffa kurslitteratur
Vilken kurslitteratur är det som gäller? Det är ju såklart olika beroende på vilken utbildning du ska läsa, så håll utkik efter information från våra utbildningsledare som du får i samband med ditt antagningsbesked. När det sedan är dags att införskaffa kurslitteraturen du behöver till utbildningen finns det flera vägar att gå:
- Köp nya böcker direkt från bokhandeln, eller
- Låna böcker på biblioteket, eller
- Köp begagnad kurslitteratur från tidigare studerande!
Att köpa och sälja i andrahand är ofta det mest optimala för en student. Särskilt eftersom inte all kurslitteratur alltid finns att låna och att det blir billigare än att köpa nytt inför varje kurs.
Glöm inte att uppge vilken utbildning du ska läsa när du ansöker om medlemskap!
3. Planera dina första veckor på utbildningen
Du som är antagen ska ha fått information från din utbildningsledare kring vad som gäller inför uppstart. Innan utbildningen drar igång "på riktigt" har vi ett obligatoriskt upprop. Planera därför din första tid utifrån uppropet och studiestarten! Om du av någon anledning inte kan närvara på uppropet är det viktigt att du meddelar din utbildningsledare i god tid, annars riskerar du att förlora din plats.
4. Skaffa ett konto på LinkedIn
Om du inte redan har ett konto på LinkedIn så är det en god idé att skaffa det! Det går snabbt att sätta upp och du kommer ha nytta av det under hela din studietid! LinkedIn är ett professionellt nätverk där du kan skapa nya kontakter, utbyta erfarenheter och hitta arbetsgivare. Kontakter och ett stort nätverk är alltid en fördel när du sedan ska söka LIA och jobb. Se LinkedIn som ditt digitala CV!
5. Hitta tillbaka till rutiner
Vi vet alla hur lätt det är att stanna uppe sent och sova allt längre på morgonen under semestern. För att orka med studierna är det en god idé att försöka återfå lite rutiner en vecka innan du börjar. Även om studielivets tider generellt sett inte strikt följer åtta till fem så som i arbetslivet, så är många föreläsningar förlagda tidiga mornar och det krävs att du har ork att ägna hela dagen åt studier. Oavsett vilken utbildning du läser så krävs det att du både närvarar på föreläsningar, grupparbeten och studerar på egen hand. Kom också ihåg att både kropp och själ mår bra av rutiner!
Liknande artiklar
Tips till dig som studerar i en ny stad
Har du hunnit spana in din nya studentstad? Teknikhögskolan har samlat några användbara tips till di...
Därför ska du skaffa LinkedIn
LinkedIn har många fördelar. Plattformen fungerar som ditt digitala CV där du och potenti...
10 tips för dig som läser på distans
Vi hjälper dig med planering vecka för vecka. Här är vår lista med värdefulla tips för dig som läser en distansutbildning!...