3 frågor till en produktionsledare inom bygg
Vad gör en produktionsledare inom bygg?
– En produktionsledare i byggbranschen behöver kunna se hela processen, från materialbeställning till samordning av olika yrkesgrupper. Det är viktigt för att projekten och byggena ska kunna slutföras inom utsatt tidsplan och budget. Det gäller också att beställa rätt material som levereras vid rätt tidpunkt så att det varken blir materialspill eller tidsförluster.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
– Dagen börjar med kaffe på morgonmötet, då redogör vi för hela personalstyrkan hur dagen ser ut. Att ha koll på dagen gör att man kan ligga före lite i planeringen, så att man kan förutse problem men också kunna hitta lösningar i tid. Att få allt att rulla på enligt tidsplan.
– Det bästa med jobbet som produktionsledare är variationen! Du vet inte alltid hur din dag kommer se ut, visserligen har vi en grundplan, men det händer ofta oförutsedda saker som gör att du utmanas till att hitta lösningar. Sen är det också en rolig utmaning att hela tiden delta i det sociala samspelet där jag får möta olika yrkesgrupper och samtidigt få de att samverka för att bygget ska flyta på bra. Varje projekt och bygge är unikt och det gör att man även där får en rolig variation.
Vad har varit bäst med utbildningen?
– Helt klart LIA-perioden, utan den hade jag inte varit där jag är idag. Kurserna i produktionsekonomi, projektstyrning samt organisation och ledarskap har också varit nyttiga. För mig är det viktigt vid bland annat materialbeställningar att hålla ordning på decimalerna, men det har även varit givande för min personliga utveckling. Sen är Teknikhögskolan i Linköping en trevlig skola, bra placerad centralt med social, lyhörd och hjälpsam personal.
– Känner man att man är en praktiker som vill vidare inom branschen och jobba med sitt ledarskap, människor och projekt, så är denna utbildning väldigt bra. Även om man inte har lång erfarenhet från branschen så kommer man snabbt in i det via LIA-perioden.
Liknande artiklar

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning
Från vården till byggbranschen. Sarah karriärväxlar och studerar till Mätningsingenjör järnväg....

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör
När Johan närmade sig 50 år bytte han riktning i sin karriär. Han började studera till...

Från frisör till produktionsledare inom bygg och anläggning
Horiye flyttade till Sverige som tioåring. Nu, nästan 30 år senare, är hon på väg mot...