5 frågor till en mätningsingenjör

Sara Strandberg läste till Geodetisk mätningstekniker på Teknikhögskolan i Göteborg och tog examen 2016. Sedan dess arbetar hon på Kungsbacka kommun som mätningstekniker och trivs mycket bra i sin nya yrkesroll. Under tiden denna intervju ägde rum var hon ute på sin andra LIA-period (praktik) som hon valde att göra på just Kungsbacka kommun.
Personer med varselkläder på byggarbetsplats där en ena kollar sin mobiltelefon och den andra håller i mätverktyg

Hej Sara! Vi går rakt på sak. Vad har varit det bästa med utbildningen?

– Det allra bästa är att man får mäta så mycket praktiskt innan man går ut på LIA. Redan första veckan på utbildningen får man vara ute och testa instrumenten och öva på att göra mätningar, vilket gör att man snabbt kan sätta sig in i arbetet på LIA. Att utbildarna som föreläser i kurserna kommer från branschen är väldigt bra och gör att man får en tätare kontakt med branschen man sedan ska jobba i.

Vad är det bästa med jobbet som mätningsingenjör?

– Det bästa med att jobba som mätningsingenjör är att du aldrig vet vad som kommer att hända under dagen. Det är ett väldigt socialt arbete där man träffar på nya människor och olika typer av arbetsuppgifter. Man ställs inför utmaningar och slutar därför aldrig att utvecklas! Dessutom får man arbeta både inomhus och utomhus och det är en stor fördel tycker jag.

Vad gör en mätningsingenjör?

– En mätningsingenjör gör inmätningar och utsättningar av exempelvis byggnader, ledningar och vägar. Dessutom tar man fram underlag till kartor och granskar befintliga ritningar. Sedan kan man jobba i olika organisationer och företag, på kommun, som mätkonsult eller på stora byggföretag. Byggbranschen är den bransch som är allra störst. Där är man där det händer, hela tiden. Man jobbar nära arbetsledare och grävmaskinister för att hjälpa till så att bygget flyter på så bra som möjligt. En mätningstekniker är lite som spindeln i nätet på en byggarbetsplats.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

– En dag på jobbet kan se väldigt olika ut. Det är det bästa med yrket, att man alltid stöter på nya utmaningar! Men en vanlig dag för mig är att göra inmätningar för kartor. Det kan vara en person som sökt bygglov och då behöver jag vara där för att titta så att det som finns i kartan stämmer med verkligheten. Det kan också handla om att träffa personer som skall bygga nytt, där det från bygglovssidan är svårt att bestämma vilken höjd man skall sätta den kommande byggnaden, så då får vi diskutera fram ett bra förslag. Det är inte alltid lätt att göra alla nöjda, när alla har olika tankar och idéer.

Vad behövs för att bli en bra mätningsingenjör?

– Det finns inget som säger att du ska ha en viss personlighet för att jobba som mätningsingenjör. Däremot är det viktigt att man har lätt för att prata med andra och samarbeta för att fungera i arbetet. Sedan är det bra om man är stresstålig, noggrann och tycker om att arbeta ute, både ensam och i team tillsammans med andra.

Liknande artiklar

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning
8 juni, 2022 Nyhet

Sjukgymnasten Sarah byter bana, blir specialist på järnvägsmätning

Från vården till byggbranschen. Sarah karriärväxlar och studerar till Mätningsingenjör järnväg....

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör
27 april, 2021 Intervju

Efter 25 år lämnade Johan industrin för en karriär som mätningsingenjör

När Johan närmade sig 50 år bytte han riktning i sin karriär. Han började studera till...

1410 mil järnväg kräver fler mätningsingenjörer
16 april, 2021 Intervju

1410 mil järnväg kräver fler mätningsingenjörer

Teodolitens VD, Anders Öryd, berättar om branschens behov av mätningsingenjörer med järnvägskompetens.