5 frågor till en framtida elkraftsingenjör

Intervju - 04/18/2018

Asmir Avdic

Asmir Avdic läser till elkraftsingenjör på Teknikhögskolan i Västerås. Han har snart gått klart sitt första år och känner att han har gjort rätt val, både med att välja en yrkeshögskoleutbildning och att studera till just elkraftsingenjör då det finns ett stort behov av dem i branschen.

Vad gör en elkraftsingenjör?

– Det är ett väldigt brett yrke med många olika möjligheter. Man kan jobba med allt från planering, driftunderhåll, projektering eller beredning men även olika typer av konstruktion.

Vad är det bästa med jobbet som elkraftsingenjör?

– Att få vara med och utveckla samhället samt skapa goda förutsättningar för alla medborgare. Man får vara med och underhålla det som redan finns och se till så att det funkar, men också arbeta med helt nya tekniker och framtida utmaningar som vi står inför.

Vad tycker du har varit mest intressant under ditt första år på utbildningen?

– Jag tycker att det mest intressanta har varit att komma ut på min första LIA och känna att det jag lärt mig på lektionerna hittills har varit till nytta. Det ger mig motivation till att fortsätta utvecklas och blicka framåt med studierna.

Hur ser behovet ut i branschen?

– Som jag har upplevt det, så finns det ett stort behov av elkraftsingenjörer i framtiden. När jag varit på min LIA och andra studiebesök har jag hört att jag valt rätt väg att gå då det är brist på folk i branschen.

Hur tycker du att det har varit att läsa utbildningen på Teknikhögskolan?

– Jag har inte pluggat på cirka tio år innan jag valde att gå denna utbildning. Det var tufft att komma igång, men sedan har det rullat på riktigt bra. Jag gillar kombinationen av det teoretiska och det praktiska (LIA), det gör att man ser hur nyttigt det man lärt sig faktiskt är.