3 snabba med bygg- och anläggningsledare på LIA-praktik
Av Mikaela Laakso
Bred utbildning till ledarroll i byggbranschen
Byggsektorn erbjuder ett varierande, utmanande och kreativt arbete. Bygg- och anläggningsledare har ett viktigt jobb med att leda byggprojekt och personalgrupper. De upprättar produktionstidplaner, hanterar tillstånd och säkerställer att man följer såväl projektplaner som lagar och regler på arbetsplatsen. De ansvarar även för frågor som rör kvalitet, miljö och arbetsmiljö.
– Utbildningen var en möjlighet att utveckla min yrkeskunskap! Upplägget verkade bra och inriktat mot min framtida yrkesvision. Dessutom var den på halvtid, vilket tillät mig ha en inkomst vid sidan av studierna. Det bästa har varit gemenskapen och engagemanget från kurskamraterna, säger Philip Elvhammar.
– Jag ville utvecklas! Utbildningen ger en väldigt bra och bred grund att stå på och man lär sig mycket, säger Oskar Rantonen.
Byggbranschens framtid
Det händer mycket inom samhällsbyggnad! I takt med att Sveriges befolkning växer ökar behovet av ny- och ombyggnationer, både i storstäder och på glesbygd. Det handlar om allt ifrån bostäder, skolor och sjukhus till vägar, järnvägar och vindkraftparker, men i dagsläget kan man inte tillgodose det stora behovet av arbetskraft.
– Både region väst och hela Sverige har en bra framtid. Medelåldern är hög bland de som jobbar idag så jobb finns det verkligen. Ta möjligheten till en spännande framtid och ett varierande jobb, säger Richard Linnarsson, Anläggningsbolaget Väst AB (Oskars handledare).
Därför tar företag emot studerande på LIA-praktik
LIA står för lärande i arbete och är den arbetsplatsförlagda delen av en YH-utbildning. De studerande får fördjupa, och praktiskt förankra, sin kompetens samtidigt som företag får in extra resurser och är med och bidrar till att utbilda morgondagens medarbetare. Det är även en utmärkt rekryteringsväg där båda parter har möjlighet att testa ett kostnadsfritt samarbete under några veckor.
– Vi tar emot LIA-studerande för att bidra med utveckling till branschen! Det är både kul och givande, och så är utbildningen anpassad efter branschen och hur uppbyggnaden är, säger Samira Chavoshi, Göteborgs stad – kretslopp och vatten (Philips handledare).
– Vi vill vara med och utbilda framtidens tjänstemän/-kvinnor. De studerande är motiverade och eftersom YH-utbildningen är så bred så funkar den i hela byggbranschen, säger Richard Linnarsson, Anläggningsbolaget Väst AB (Oskars handledare).
Möt våra studerande
Chef i en mansdominerad bransch
Emmalena blev chef efter utbildningen Bygg- och an...
Från snickare till byggledare
Dan-Axel arbetade som snickare i 13 år innan han tog tag i sin vidareutveckling...
Marianne bytte yrke efter 12 år
Marianne arbetade som byggnadsmålare i 12 år innan hon bestämde sig för att...