3 snabba med LIA-handledare Camilla Berger

Av Alexandra Lovén

Sedan cirka tre år tillbaka arbetar Camilla Berger som affärsområdeschef för miljöhantering på transportföretaget Centralen i Vänersborg. Men Camilla är även en engagerad LIA-handledare för våra studerande transportledare inom grön logistik, som väljer att göra sin LIA-praktik hos dem.Häng med när Camilla berättar om vad hon tycker är fördelarna med att ta emot studerande på LIA!

LIA-perioden är en fantastisk möjlighet att få testa på yrkesrollen på riktigt.

Vad är fördelarna med att ta emot studerande på LIA?

– Det är en möjlighet för oss att lära känna nya potentiella transportledare. Det är också bra för praktikanterna att lära känna vårt företag – förhoppningsvis leder det till framtida anställningar. Och även om det inte blir någon anställning får vi en positiv erfarenhet av varandra!

– Från företagets sida ser vi också mycket positivt på ett ömsesidigt lärande av varandra där den studerande har möjlighet till nya kunskaper direkt från arbetslivet som komplement till skolundervisningen – och även omvänt.

Hur har praktikanter haft en positiv inverkan på ert företag?

– Vi har låtit våra praktikanter arbeta på olika avdelningar! Det har bland annat lett till att de har utmanat oss i sina frågeställningar om olika delar i verksamheten. Men de har även bidragit med extra arbetskraft, just nu har vi faktiskt en tidigare praktikant som vikarierar hos oss.

Har du något råd till andra företagare som överväger att ta emot studerande på LIA?

– Tveka inte! Se det som en jättebra möjlighet. Genom att ta in studerande på praktik får både företaget och den studerande en värdefull möjlighet till en prova-på-period som i bästa fall leder till en anställning!

Rollen som LIA-handledare är jättekul och man lär känna många trevliga praktikanter som alltid har något att lära oss på företaget.

Tips till dig som ska söka LIA ⭣

För att hitta en LIA-plats som du trivs på är det först och främst viktigt att vara ute i god tid. Vi brukar rekommendera att man börjar söka flera månader i förväg för att slippa stress över att inte hitta en plats.

Innan du börjar ringa runt och kontakta företag kan det vara en bra idé att fundera på vilka branscher du är intresserad av. Du kan både leta inspiration i ditt eget nätverk, men också göra research på nätet.

På LinkedIn kan du till exempel spana in Teknikhögskolans grupp LIA- och jobbtips. Där kan du själv "annonsera" om att du söker praktik, men också få tips på lediga jobb och LIA-platser. Lycka till!

Liknande artiklar

Praktikperioder – Ta emot studerande på LIA
31 augusti, 2022 Nyhet

Praktikperioder – Ta emot studerande på LIA

Varje termin har vi flera klasser som går ut på LIA-praktik! Här är våra kommande perioder.

Tips till dig som ska söka LIA
11 december, 2020 Tips

Tips till dig som ska söka LIA

Att söka praktik kan jämföras med att söka jobb, ibland är det utmanande. Här är Teknikhög...

Hur är det att läsa en YH-utbildning?
5 juli, 2020 Tips

Hur är det att läsa en YH-utbildning?

Hur är det att läsa en YH-utbildning jämfört med att plugga på universitet och högskola? Studerande ...