×
 

Utbildningar inom el och energi

Alla våra YH-utbildningar är framtagna tillsammans med företag utifrån branschens behov. Det gör att du som läst el och energi har goda chanser till jobb direkt efter examen. Vilken energiutbildning väljer du?

Utvecklingsingenjör Electromobility

Utbildningstyp Program

Studieort Distans

Längd 2 år

Start Augusti 2023

Elnätsprojektör

Utbildningstyp Program

Studieort Distans

Längd 1 år

Start Augusti 2023

Elkraftsingenjör

Utbildningstyp Program

Studieort Gävle, Skellefteå, Göteborg, Västerås, Karlstad

Längd 2 år

Start Augusti 2023

Distributionselektriker

Utbildningstyp Program

Studieort Lund

Längd 1 år

Start Augusti 2023

Elektronikingenjör

Utbildningstyp Program

Studieort Eskilstuna

Längd 2 år

Start December 2023

Yrkesrollerna som driver Sverige framåt

Elproduktion är en av våra viktigaste samhällsfunktioner. Efterfrågan är stor, både inom industrin och hushåll, vilket gör att el- och energifrågan aldrig varit så högaktuell som nu. Den pågående energiomställningen till en mer klimatsmart produktion med förnybara källor är en stor faktor till den stora efterfrågan. För att täcka upp landets behov genomför nu flera stora elbolag breda satsningar och utvecklingsprojekt.

Idag kommer mer än hälften av elen som produceras i Sverige från förnybara energikällor som vattenkraft, vindkraft och solkraft. Förnybara energikällor är dock beroende av väder och vind, och utan lagringsmöjligheter blir el en sårbar färskvara. I samma sekund som el används behöver nämligen samma mängd el produceras. Därför krävs utveckling av batterier med förmåga att lagra energi. På så sätt kan man producera el under tidpunkter då det är bättre väderförutsättningar och spara energin som "backup" till tuffare tider.

För att skapa en mer tillförlitlig elproduktion och nå klimatmålen krävs även omfattande utbyggnationer och upprustningar av elnäten. Branschen har därför ett akut och långsiktigt behov av kompetens inom el och energi, vilket gör att arbetsmarknaden är stabil och förmånlig för arbetstagare.

Samarbetspartners inom energibranschen

Teknikhögskolan har ett tätt samarbete med flera stora aktörer i el- och energibranschen. Tillsammans tar vi fram YH-utbildningar som matchar arbetsmarknadens kompetensbehov. Många av våra samarbetsföretag föreläser, erbjuder studiebesök, tar emot studerande på LIA-praktik och sitter med i utbildningarnas ledningsgrupper. Genom det nära samarbetet levererar vi kvalitetssäkrade utbildningar som ligger i framkant. Här är några samarbetspartners för våra el- och energiutbildningar:

WSP
Vattenfall
ONE Nordic
Sweco
Mölndal Energi
E.ON
Kraftringen
COWI
Randstad Technologies

"WSP förutser stora behov i hela landet inom elkraftområdet. Det finns väldigt mycket att göra nu när Sverige ska genomföra energiomställningen. Det finns inte finns tillräckligt många yrkeskunniga för att klara av arbetet med att bygga ut och rusta upp det mycket omfattande svenska elnätet."

– Anna Isenberg, WSP. Samarbetspartner, Elkraftsingenjör

Möt våra studerande

Är du nyfiken på hur det är att studera el och energi på Teknikhögskolan? Läs några av våra studerandeintervjuer.

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer
2 november, 2022 Intervju

Fler kvinnor tar plats i energibranschen – snart utbildade elnätsprojektörer

Katija, Tindra och Sheida berättar om branschen, jämställdhet och vad som lockade dem till att bli elnät...

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen
14 juli, 2022 Intervju

Elektriker och restaurangbiträde byter till elkraftsbranschen

Julia och Arvid kommer från skilda yrken med ett gemensamt mål att bli elkraftsingenjörer...

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"
17 december, 2020 Intervju

"Elektriker är inte de enda som jobbar med el"

Oscar är färdigutbildad distributionselektriker. Han hade länge varit intresserad av elteknik, men...

Intresseanmälan

Vill du vara bland de första att få info om nya energiutbildningar? Vill du bli påmind när ansökan öppnar? Gör en intresseanmälan så håller vi dig uppdaterad!

Utbildning

Hantering av personuppgifter

När du gör en intresseanmälan behöver du lämna ditt samtycke till att dina personuppgifter sparas och behandlas i enlighet med gällande GDPR-lagstiftning och vår integritetspolicy. Detta för att vi ska kunna registrera och behandla din intresseanmälan samt skicka ut riktad information och marknadsföring.

Om du vill att vi raderar dina uppgifter kan du när som helst avregistrera dig från våra utskick. Läs hela vår integritetspolicy.

Observera att en intresseanmälan inte är samma sak som en ansökan.